artikel

Maten i äldreomsorgen

Den senaste tiden har frågan om maten inom hemtjänsten och på våra äldreboenden debatterats flitigt. Upprinnelsen var artikeln om Borgmästaregårdens äldreboende. Där tar man nu mat från Sandbyhov, eftersom enheten byggs om och tillagningsköket kommer att ersättas med mottagningskök för varmhållen mat. Intrycket i artikeln är att maten, som var försenad, serveras direkt ur plåtkantiner.

Den senaste tiden har frågan om
maten inom hemtjänsten och på våra äldreboenden debatterats flitigt.
Upprinnelsen var artikeln om Borgmästaregårdens äldreboende. Där tar man nu mat
från Sandbyhov, eftersom enheten byggs om och tillagningsköket kommer att
ersättas med mottagningskök för varmhållen mat. Intrycket i artikeln är att
maten, som var försenad, serveras direkt ur plåtkantiner. Potatis, sås och
urkokta grönsaker likaså. Inga färska grönsaker, inget bröd och en liten klick
lingonsylt. Någon måltidsdryck nämndes inte. Och självklart, om maten serveras
så blir det inte bra. Ingen aptitretare direkt. Men så ska det inte vara. Vi
undrar om det verkligen går till så här på Borgmästaregården idag. Det måste i
så fall ledningen för Attendo, som driver verksamheten på entreprenad ta ansvar
för.

På de kommunala äldreboendena gör
vi inte så här. På de flesta enheterna serveras mat från Sandbyhov. Men där har
chefer och personal insett betydelsen av att maten hanteras på ett sätt så att
den tilltalar de boende. Maten och måltiden betyder oerhört mycket för hälsa
och välbefinnande. En varierad och allsidig kost har positiva hälsoeffekter och
minskar riskerna för sjukdomar. Oavsett ålder och kanske särskilt mycket när
man blir äldre.

Vår kompetensutvecklingsenhet, PUFF
genomför kostutbildning till personal inom alla enheter i både kommunal och
privat regi. Där ingår egenkontroll, livsmedelshygien, nutrition, kunskap om
kostprogram, enhetschefens ansvar och de lagar som reglerar verksamheten. Vi
har särskilda kostteam som erbjuds en högskoleutbildning på fem poäng där
deltagarna får fördjupad kunskap kring kostfrågor och nutrition. Högtidliga
ceremonier avslutar dessa utbildningar.

Kommunala pensionärsrådet, som
träffades i mitten på mars, uttryckte oro över debatten om maten och menade
också att kritiken var lite orättvis. De vet att det pågår ett arbete inom
nämnden att gå över från den uppvärmda maten från Sandbyhov till kyld mat.

I början på 2000-talet gjordes en
utredning om hur hela kosthanteringen skulle kunna förbättras. Man kom fram
till att den varma maten som lagades på Sandbyhov inte håller måttet på bra och
näringsriktig kost. Inte för att den lagades på fel sätt och innehöll fel
beståndsdelar, utan för att varmhållandetiderna pga den långa transporttiden
inte var tillfredsställande. Dessutom tvingades våra äldre äta på fastställda
tider vilket inte gynnade aptiten och i förlängningen deras hälsa. Alla vill
eller kan inte äta på exakt utsatt tid. Nämnden vill också att våra
undersköterskor ska ha andra och viktigare arbetstuppgifter än att springa med
matväskor. Dyrbar tid som istället kan användas till aktiviteter hos brukarna.

Vi ska gå
över till kyld mat. I ett första steg inom hemtjänsten redan i höst. Och senare
inom våra äldreboenden. Då kommer med största sannolikhet all den kylda maten
inom äldreomsorgen att tillagas i en anläggning här i Norrköping.

Kerstin Hildebrand (v), kommunalråd
och ordförande i Vård- och omsorgsnämnden

Håkan Liljeblad (s), 1:e vice
ordförande i Vård- och omsorgsnämnden

Hildegard Jarskog (mp), ledamot i Vård- och omsorgsnämnden

Kopiera länk