artikel

Nej till att låta vinstintresset styra!

Ibland blir man lite fundersam. Jag läste din insändare med stort intresse och vill gärna än en gång förklara hur det går till när kommunen upphandlar verksamhet så som äldreboenden och hemtjänst.

  

Ibland blir man lite fundersam. Jag läste din insändare med stort intresse och vill gärna än en gång förklara hur det går till när kommunen upphandlar verksamhet så som äldreboenden och hemtjänst. Detta kommer säkert inte att vara någon nyhet för dig och alla som var närvarande på senaste fullmäktige, där du fick svar av mig på samma frågor som du nu ställer i din insändare. Det blir däremot ett ypperligt tillfälle för andra norrköpingsbor att ta del av det ansvarsfulla sätt kommunen hanterar frågor som rör LOU – Lagen om offentlig upphandling.

 Upphandlingar genomförs mycket noggrant. Alla upphandlingar sköts av kommunens Upphandlingsenhet. Att påstå att upphandlingen av Borgmästargården skulle ha genomförts på ett icke korrekt sätt, och att detta skulle bero på att "Kerstin Hildebrand agerade för att bli av med externa vårdgivare" ser jag som ett angrepp inte bara på mig och den politiska majoriteten i vård- och omsorgsnämnden, utan framför allt som ett angrepp mot Upphandlingsenhetens tjänstemän. I upphandlingsprocessen deltar även en referensgrupp bestående av två politiker från majoriteten och en från oppositionen.

 I din insändare ställer du frågor till mig bland annat om kommunens egen verksamhet tål att jämföras med privata vårdföretag. Som oppositionsråd och vård- och omsorgsnämndens andre vice ordförande, förutsätter jag att du är väl insatt i det enorma arbete som våra medarbetare gör för att följa upp, kvalitetssäkra och förbättra all verksamhet inom nämndens ansvarsområden. I arbetet med förbättringar inom klagomål- och avvikelsehantering är kommunen ett föredöme. Riktade satsningar har bland annat resulterat i att kommunen hade högt betyg när SCB genomförde sin stora brukarenkät. 3 100 brukare svarade på enkäten. Resultaten visade att de som får vård och omsorg är nöjda med verksamheten. Även i jämförelse med andra kommuner som har gjort liknande enkäter så får Norrköping bra betyg.

 Så svaret är ja, vi tål att jämföras och vi jämförs!

 Margaretha Ericsson (KD) må göra sina tolkningar av vad andra tycker. Men jag har aldrig agerat för att "bli av med externa vårdgivare". Däremot kritiserar jag den propagandabild som Margaretha ger av privat äldreomsorg och som har mycket lite med verkligheten att göra. Vinsterna med att införa mer konkurrens i äldreomsorgen är små jämfört med de problem och risker det innebär. Jag ser gärna ideella omsorgsgivare som ett komplement till den kommunala äldreomsorgen, men säger bestämt nej till att låta vinstintresset styra.

 Den borgerliga modellen bygger på att den äldre människan själv ska få välja mellan olika utförare av äldreomsorg, ungefär som när man väljer tandkräm. Väljer man fel vara är det bara att byta. Människorna blir kunder som ska försöka tillgodose sina behov på en marknad. Det är verkligen att reducera välfärden till en vara som vi köper, när den i själva verket ska vara en rättighet.

 För mig är valfrihet att kunna påverka och ha makt över sin livssituation. Ha makt över det stöd man behöver för att kunna leva ett värdigt liv när man är sjuk, gammal eller beroende av samhällets insatser.

 Att privat tjäna på vårdtjänster, som bör vara samhällets ansvar att sköta under politisk kontroll, tycker jag fortfarande är förkastligt.

Kerstin Hildebrand (V) kommunalråd

Kopiera länk