artikel

Vi satsar på jobb, jobb och ännu fler jobb

Med dom orden inledde Ulla Andersson Vänsterpartiets budgetpresentation imorse. Tillsammans med Ung Vänster ordförande Ida Gabrielsson, presenterades förslag som tydligt visar att Vänsterpartiet på allvar vill ta ansvar för framtiden, genom satsningar som ska ge mer jobb, jobb åt unga, jobb åt uppsagda och framför allt fler jobb åt alla i Sveriges kommuner och landsting.

   Den globala finanskrisen slår, på grund av regeringens förda politik, hårdare mot Sverige än jämförbara länder. BNP faller mer och den svenska arbetslösheten är för första gången högre än EU-snittet. De automatiska stabilisatorerna har kraftigt försvagats och otryggheten ökar.
Idag har vi en situation i Sverige där arbetslösheten beräknas uppgå till närmare 12 procent och sysselsättningsgraden sjunka till nivåer som rådde under 90-talskrisen. Vi har en ungdomsarbetslöshet som ökar rekordsnabb och är nu uppe i 27 procent – bland den högsta i Europa. Inkomstklyftorna är de största sedan SCB började mäta dem. Regeringens antifackliga politik har inneburit att cirka 500 000 människor har lämnat a-kassan, och arbetslöshetsförsäkringen garanterar inte längre en skälig inkomsttrygghet vid arbetslöshet. Regeringen har dessutom infört en stupstock i sjukförsäkringen som tvingar ut sjuka människor på arbetsmarknaden.
Det hade behövts kraftfulla finanspolitiska stimulanser för att mildra effekterna av krisen. Men nu när valet närmar sig presenterar regeringen en valfläskbudget och inte en budget som tar ansvar för jobbkrisen. Regeringen väljer till och med att fortsätta sänka skatterna på lånade pengar istället för att kraftsamla för jobben och värna välfärden i krisen.
 
Budgetmotionens viktigaste förslag:
Generationsväxling
Sverige står inför en stor generationsväxling på arbetsmarknaden. I flera branscher, inte minst i offentlig sektor, riskerar vi att stå inför en brist på kvalificerad arbetskraft inom bara några år. Samtidigt som arbetslösheten bland unga är hög finns det eftersatta behov av fortbildning i stora yrkesgrupper, exempelvis inom äldreomsorgen. Vänsterpartiet vill genomföra riktade insatser och utbildnings- och kompetenshöjningssatsningar som bidrar till att slussa in yngre i arbetslivet där pensionsavgångarna kommer att bli många framöver. Vi föreslår ett Kunskapslyft 2.0. Personerna som deltar ska få ett särskilt Kunskapslyftsstöd, som motsvarar hela studiemedlet, men utan återbetalningsskyldighet. Vi avsätter också medel för ett kompetenshöjningsprogram för anställda i äldreomsorgen som samtidigt ger nyutexaminerade omvårdnadsarbetare en möjlighet att få jobb. Vi bedömer att det finns behov av sammanlagt 3000 månadsplatser i utbildningsvikariat år 2010, och 5 000 platser de kommande två åren. Samtidigt satsar vi på fler platser på såväl Komvux som högskolor.
I en gemensam överenskommelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör Vänsterpartiet dessutom en rejäl ungdomssatsning som investerar i bland annat utbildning för unga som saknar gymnasiekompetens, lärlingsplatser, samt trainee-program och praktikplatser i statlig förvaltning.
 
Kommunsatsningar
Krisen har slagit hårt mot kommunsektorn. Förra året förlorade vi 18 000 anställda och i år beräknas ytterligare 23 000 bli av med sina jobb inom välfärden. Det leder till att kvaliteten inom vård, skola och omsorg kraftigt kommer att försämras, och att viktiga arbetsuppgifter inte utförs längre trots att behoven inte har minskat. Vänsterpartiets mål under krisen är att säkra kvaliteten i välfärden. Det behövs mindre grupper i förskolan, eleverna i skolan behöver ökad lärartäthet och hemtjänsten behöver mer tid för social omsorg av våra äldre. För att möjliggöra det vill Vänsterpartiet öka antalet sysselsatta inom kommunsektorn. Därför avsätter vi 10 miljarder kronor mer än regeringen i form av generella statsbidrag och tillfälligt konjunkturstöd för 2010. Vi bedömer att dessa resurstillskott kommer att öka antalet sysselsatta med 23 000 personer under 2010.
Kommunsektorn behöver långsiktiga planeringsförutsättningar för att möjliggöra kvalitetsutveckling i vård, skola och omsorg. Därför ger vi redan nu besked om höjda permanenta statsbidrag och tillfälliga sysselsättningsstöd för 2011 och 2012, då Vänsterpartiet avsätter 20 respektive 15 miljarder kronor mer än regeringen.
Direkta satsningar på fler reguljära jobb och för att förhindra varsel och uppsägningar utgör kärnan i Vänsterpartiets budgetalternativ. Vi satsar på ett investeringsstöd, på 8 miljarder, till kommunsektorn. Stödet ska gå till investeringar som hotas i lågkonjunkturen, investeringar som vi behöver tidigarelägga för att stimulera ekonomin och skapa arbetstillfällen. Det handlar om satsningar på upprustningar av t.ex. skolor och sjukhus, på tillgänglighetssatsningar, på infrastruktur för el, vatten och vägar. Vänsterpartiets förslag om ett investeringsstöd till kommunerna bedöms skapa 12 000 arbetstillfällen.
 
Bostäder
Det är bostadsbrist i 124 kommuner i Sverige och flertalet kommuner uppger att det är brist på hyresrätter. Vänsterpartiet vill bygga bort bostadsbristen och inför ett nytt investeringsbidrag för nyproduktion av bostäder. Vi satsar drygt 4 miljarder de närmsta 3 åren för nybyggnation. Vi inför även en stimulans för byggande av studentbostäder. För varje byggmiljard skapar vi 1 000 nya jobb. Vänsterpartiets mål är 40 000 nya bostäder per år, varav 20 000 ska vara hyresrätter. Vi har dessutom ett utökat ROT-avdrag tillsammans med våra samarbetspartier som även omfattar flerfamiljshus. Stödet är tillfälligt under krisen och är 2,5 miljarder högre än regeringens.
 
Green New Deal för Sverige
Sverige behöver en nödvändig miljö- och klimatomställning därför föreslår vi ett grönt stimulanspaket som skapar jobb, en Green New Deal. Det tar tillvara kompetens och utvecklar industriproduktionen så att vi kan vi bli världsledande på området. Det skapar fler jobb, på både kort och lång sikt, och en hållbar tillväxt. Förslaget innehåller satsningar på en svensk sol- och vindkraftsindustri, en utbyggd järnvägstrafik med bl.a. satsningar på höghastighetsbanor och ökat banunderhåll, en utökning av kollektivtrafiken, klimatsmarta hyreshus, ny miljöteknik, landsbygdsutveckling och en grön svensk fordonsindustri. Vår järnvägssatsning kan leda till cirka 4 500 nya jobb redan 2010.
 
Gemensamma rödgröna förslag
Vänsterpartiet kommer att gå till val gemensamt med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och begära mandat för en gemensam koalitionsregering. Denna motion är ett steg på vägen i detta samarbete. Därför är flera förslag i den här motionen gemensamma för alla tre partier och kommer också att presenteras i allas budgetmotioner. Dessa förslag är markerade med textrutor. De gemensamma rödgröna förslagen är:

  • Stärkt tillgång på riskkapital
  • Gemensam investering i besöksnäringen
  • Ungdomssatsning
  • Miljöfordonspaket
  • Ett utvidgat ROT-avdrag för upprustade bostäder och 15 000 jobb
  • Modernisera skolans lokaler
  • En ny rättvis rödgrön fastighetsskatt
  • Effektivisera i statliga myndigheter
  • Bekämpa skattefusk och ekonomisk brottslighet
  • Besparingspotential i försvaret

Kopiera länk