artikel

Lasses sommartal i Gnesta

Igår söndag åkte vi ett glatt på ett tiotal vänsterpartister från Norrköping för att lyssna på Lars Ohlys sommartal i Gnesta. Love Antell från Florence Valentin inledde med några låtar vilket fick mig att uppskatta den väldigt tydliga politiska dimensionen i deras låtar. Här har vi en bild på Love och en länk till deras kanske mest politiska låt 16 ton.

Under ett par pauser kom poeten Jenny Wrangborg och läste sina dikter med passion och klasskänsla. Här får ni ett klipp med en av dikterna.

Under ett par pauser kom poeten Jenny Wrangborg och läste sina dikter med passion och klasskänsla. Här får ni ett klipp med en av dikterna.

Därefter följde Lars Ohlys tal som ni kan lyssna på i sin helhet via den här länken till vänsterpartiets hemsida. Där kan man även se Gnesta-dagen i sin helhet på video. Några av guldkornen ur talet var löften om att kämpa för att stoppa kapitalisternas vinstuttag ur vår gemensamma välfärd. Lasse slog också fast att privatiseringar inte leder till effektivisering vilket både apoteken, elmarknaden, tågtrafiken och nu senast bilprovning är tydliga exempel på. Ska vi ta oss fram till ett mänskligt och socialistiskt samhälle med full sysselsättning så krävs höjda skatter för dom rika så att alla kan få del av världens bästa välfärd!

För vår del avslutade Ida Gabrielsson från ung vänster dagen. Gabrielsson talade om hur privata företagare inom vården och skolan gör stora vinster och samtidigt undviker att betala skatt i Sverige. Det är onekligen befriande att höra någon tala klartext.

– Bidragsfuskare jagas med ljus och lykta medan skattesmitarna tar en förstaklassbiljett till Monaco. Det är en fullkomlig skandal. Dom riktiga bovarna kommer undan samtidigt som välfärden dräneras. Vi ska bygga ett skatteparadis i ordets rätta bemärkelse, ett skatteparadis där människan sätts före marknaden. Lyxlivet för tjuvarna och banditerna är över. Vi ska hämta dom från Rivieran och ge dom en ståplats på flyget hem. Vi ska tömma aktieportföljerna och syna skattedeklarationen. Dom ska sättas bakom lås och bom. Skattepengarna ska oavkortat gå till att bygga vår gemensamma trygghet. Allt annat är ovärdigt ett land som Sverige, sade Gabrielsson i sitt tal.

Kolla in ung vänsters hemsida och kampanjen ”slut på festen”.

Nästa år ses vi i Gnesta men då har vi en rödgrön regering och en minister i talarstolen!

/Nicklas Lundström

Kopiera länk