artikel

Otillgänglighet är diskriminering

Otillgänglighet är diskriminering!

Otillgänglighet är diskriminering!

Jag har sett att det pågår en diskussion på sighten Fulldelaktighet.nu om hur riksdagspartierna ställer sig till otillgänglighet som diskriminering. I Vänsterpartiets centrala valplattform har vi en mycket generell formulering om det samhälle vi vill uppnå. ”Vänsterpartiet vill att vi, när nästa mandatperiod är slut, ska kunna säga att vi återerövrat tron på framtiden och på vår gemensamma förmåga att bygga ett gott och rättvist samhälle där alla får plats och var och en har frihet att utvecklas”.

Vänsterpartiet har i många år drivit kravet på en antidiskrimineringslag som klassar otillänglighet som diskriminering. Det har vi gjort i riksdagsmotioner, när vi deltagit i de nationella årliga Tillgänglighetsmarscherna samt i debatter och insändare. Lagen ska ha regler mot alla former av diskriminering och krav på bättre tillgänglighet i inne- och utemiljö. Vi menar att det var mycket illa att otillgänglighetsfrågan lyftes ur den diskrimineringslag som började gälla nu vid årsskiftet. Ett förslag fanns men lyftes i sista stund ur av alliansregeringen. Det ansågs att frågan måste utredas vidare. Det tycker inte Vänsterpartiet. Däremot är det viktigt att regeringens beredning noggrant bör belysa kostnadsaspekterna av genomförandet av en sådan lagstiftning.

Det är också viktigt att noggrant följa hur praxis utvecklas när ett sådant lagförslag genomförts så att lagstiftningen inte tolkas vare sig för snävt eller för vidsträckt samt så att de skälighetsbedömningar som ska göras inte utmärks av för stor grad av godtycke. Vi menar att regeringen snarast ska återkomma med förslag som innebär att underlåtenhet att tillgänglighetsanpassa ska definieras som diskriminering.

Jag hade gärna velat ha med mera konkret formulerade krav i den centrala valplattformen. Men samtidigt har vi en tydlig och klar linje som vi drivit i många år. Otillgänglighet är diskriminering, vi kräver en antidiskrimineringslag som reglerar detta.

I vår lokala valplattform har vi tydliga formuleringar. Kort sammanfattat: Vi vill skapa ett Norrköping för alla. Ingen diskriminering på grund av etnisk bakgrund, funktionshinder, religion, kön, klass eller sexuell läggning får förekomma. Jämlikhet och jämställdhet ska vara självklarheter i alla kommunens verksamheter. Vi är olika men jämlika. Kommunen ska eftersträva kulturell mångfald och anställa fler med funktionshinder. Oavsett funktionshinder ska alla kunna röra sig fritt i Norrköping.

Kerstin Hildebrand

 Publicerad första gången av Kerstin Hildebrand i NT-bloggen den 25 aug 2010

Kopiera länk