artikel

Linda Sneckers 1 maj-tal

Kamrater!

Sedan den borgerliga alliansen kom till makten har det inte varit roligt att vara kvinna. Vi trodde inte att det kunde bli sämre med jämställdheten, men alliansen har visat från åtgärd till åtgärd hur de har försämrat för oss kvinnor.

Låt mig ge några exempel:

Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat med 900 kr per månad sedan 2006. Jämställdhetsbonusen har inte lett till att fler pappor är föräldralediga, vårdnadsbidraget tas mest ut av kvinnor som inte har en fast förankring på arbetsmarknaden, RUT-avdraget används av de som redan innan avdraget hade råd att betala för att andra ska ta hand om deras smuts, jobbskatteavdraget ger män som tjänar mest ännu mera i plånboken. 57 000 ensamstående kvinnor med barn lever under fattigdomsgränsen.

Kamrater, så här vill vi inte ha det!

Vi i Vänsterpartiet vill ha verklig jämställdhet. Vi kämpar för att minska klyftor mellan kvinnor och män. Det är dags att ta itu med ojämställdheten mellan kvinnor och män på allvar!

Därför vill vi stärka rätten till heltid. Heltid ska vara normen och deltid och otrygga visstidsanställningar ska vara undantag. Otrygga jobb gynnar inte någon utom arbetsköparen och drabbar främst kvinnor. Det är dags att vi pressar arbetsköparna att inte behandla kvinnor som andra klassens arbetskraft!

Därför måste föräldraförsäkringen bli jämställd så att båda föräldrarna tar sitt delade ansvar för barn. Idag är det mammorna som tar ut 80 % av föräldraledigheten och papporna som jobbar mest övertid av alla.

Då är det inte konstigt att kvinnor tjänar 900 kr mindre än männen per månad, när större delen av kvinnorna inte har en chans att vara på jobbet!

En av de allra viktigaste frågorna är att satsa på vård, skola och omsorg. Allas rätt till välfärd är så oerhört grundläggande för att du och jag ska få vår vardag att fungera.

I Norrköping så satsar vi i Vänsterpartiet extra för att äldreomsorgen ska fungera. Vi har återkommunaliserat äldreomsorgen och har nu 80 % av alla äldreboende i kommunal regi, det betyder att vi vet vad vi använder kommunens skattemedel åt istället för att de går i fickorna till ägarna av vårdföretag som Carema och Attendo. I Vänsterpartiet så tror vi på riktig valfrihet och ska vi genomföra valfrihetsreformen Mina timmar som innebär att man själv får välja vad hemstjänsten ska göra – kanske en promenad i solen eller att det ens kök ska städas extra noggrant. Det är riktigt valfrihet!

 Kamrater!

Vänsterpartiets roll är att vara vänsteralternativet i svensk politik. Det är vi som ska lägga fram de mest radikala reformerna och komma med de konkreta förslagen för att solidariskt och jämställd Sverige.

Det är vi som är hyresgästerna som motsätter oss ombildningar, det är vi är visstidsanställda som vill ha trygga jobb. Det är vi är småbarnsföräldrarna som vill ha en bättre förskola, det är vi som är de unga tjejerna som inte får engagera oss fackligt på våra jobb. Tjejer! det är vi som får gå hem hur fulla vi vill från krogen utan att någon rör oss!

Det är vi som är feministerna, det är vi som är socialisterna och det är du och jag som kräver förändring och det är du och jag som kommer se till att det blir en förändring. Om tre år är det val i Sverige och det kommer att vara du och jag, vi som är socialister och feminister som slänger ut borgarna och kapitalisterna ur Rosenbad! Det är vi som kommer se till att det återigen blir roligt att vara kvinna i Sverige!

Kopiera länk