artikel

Vänsterpartiet nöjda med rödgrön landstingsbudget

Vänsterpartiet offentliggjorde på tisdag 7 juni tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitt gemensamma budgetförslag. Den viktigaste punkten är en generell ambitionshöjning i landstinget med omkring en halv miljard vilket skulle kunna ge Östgötarna Sveriges bästa sjukvård.

Vänsterpartiet är väldigt nöjda med det rödgröna budgetförslaget, man markerar tydligt ett slut på de borgerliga partiernas och Vrinnevilistans ständiga besparingar och försämringar. Skattehöjningen på 50 öre ger utrymme för storsatsningar på resursförstärkning, personalen, utbildningar, ungdomspsykiatri, äldremottagningar, bättre kollektivtrafik och klimatanpassning.

Två hjärtefrågor som Vänsterpartiet drivit i landstinget är att det behövs mer pengar till hjälpmedel och att avgifterna i vården behöver sänkas. Båda dessa frågor ryms i budgetförslaget och det rödgröna alternativet föreslår en rejäl sänkning av många patientavgifter i vården. Vi vänsterpartiester tycker att dagens situation där vissa inta har råd med att uppsöka vår gemensamma sjukvård när man behöver den är oacceptabel.

Att de rödgröna partierna vill öka resurserna till hjälpmedel för funktionsnedsatta är viktigt för att alla Östgötar ska kunna delta i samhällslivet på lika villkor. Vänsterpartiet vill särskilt lyfta fram den satsning på glasögon för barn som finns i den rödgröna budgeten för hjälpmedel. Vi anser att alla barn ska ha rätt till glasögon under sin uppväxt och i den här budgeten ryms både en höjning av åldersgränsen och det bidrag till glasögon som man får från landstinget. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle att det idag finns många Östgötska föräldrar som inte har råd med glasögon till sina barn.

Emil Broberg – Gruppledare landstinget (V)

Nicklas Lundström – Politisk sekreterare (V)

Kopiera länk