artikel

Reflektioner efter avsättandet av Juholt

Grattis Sveriges journalister och mainstreammedia! Hoppas ni är nöjda med er klappjakt och skalp. Ni har med målinriktat och hårt arbete sänkt Sveriges största oppositionsparti. S är idag ett svårt sargat parti och ni har lyckats avsätta en framtida potentiell statsminister, utan att ens beröra något av det politiska projekt han var påväg att formulera. Antagligen har ni väl säkrat en borgerlig valseger också, eller åtminstone att efterträdaren blir en försiktig mittensosse.  

Låt oss helt kort jämföra bevakningen av det gamla arbetarpartiets och det nya ”arbetarpartiets” ledare. Det som slutligen fällde Juholt tycks vara en faktamiss i ett något feltolkat uttalande om svensk försvarspolitik. Samma vecka har Reinfeldt fällt en hel del direkt felaktiga påstående om att Sverige är det enda land i Europa som haft en ekonomi i balans och budgetöverskott senaste två åren, att 140 personer om dagen förtidspensionerades under Göran Persson och att fler har kommit närmare arbetsmarknaden. Vi vet ju alla vilken partiledares misstag som fick en smula mer publicitet. I slutänden hade det nog spelat liten roll vad Juholt än sagt och gjort den här veckan, medierna nöjde sig helt enkelt inte med mindre än hans avgång.

Fredrik Reinfeldts hustru Filippa Reinfeldt är sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och har förskingrat miljontals kronor i skattepengar genom att i stort sett skänka bort en vårdcentral till bekanta. Det är dock inget som diskuteras och absolut inget som statsministern lastas för. Håkan Juholts sambo (som inte är politiskt aktiv) hade tidigare fällts för förskingring och sonat sitt straff, vilket ändå av en del journalister lades Juholt till last. Håkan Juholts ”bostadsaffär” som inledde hetsjakten var inget lagbrott utan en avvikelse från en ”underförstådd policy”. Juholt bad direkt om ursäkt och betalade tillbaks vilket inte hjälpte mot mediedrevet. Tidigt under Reinfeldts partiledarskap kom det fram att han systematiskt utnyttjat asylsökande eller utländska barnflickor genom att anställa dom till helt kollektivavtalsvidriga villkor med löner omkring 50:- i timmen. Detta är det nog ingen som ens minns idag. Man kan också kika lite på det osannolikt vridna urvalet på bilder på Juholt som de senaste veckorna systematiskt framställts på ett extremt osmickrande vis. Medan den käre stadsministern avbildats med glada barn. Slutligen har Juholt ibland försökt prata politik, medan Reinfeldt anser att politiska visioner är farligt och att alla kritiker har ett ”högt tonläge”. De få gånger media faktiskt skildrat en politisk diskussion mellan Juholt och Reinfeldt har man omöjligt kunnat framställa den politik Juholt representerar på samma negativa sätt som man valt att framställa personen Juholt.

I dagens Sverige sitter inte bara staten och kapitalet i samma båt utan tydligen medierna också. Som samhällskritisk socialist är jag såklart inte särskilt förvånad över tillståndet men att se hur den borgerliga och antipolitiska ideologin allt mer tar över hela samhällsdebatten är ändå tragiskt.  Avslutningsvis ett urval av DN:s rubriksättning efter avgången som tyder på att medierna kanske inte nöjer sig med Juholts avgång, man tycks vilja skrota det Socialdemokratiska partiet helt och hållet.

”Kan MP gå om S?”

”Vi bevittnar nu slutet på partiets hegemoniska makt” (Detta är andra mandatperioden av borgarstyre – slå upp ”hegemoni” i en ordbok)

”S urholkar tilltron att leda regering”

”aldrig tidigare har vi sett så låga siffror”

”Det kan bli värre”

/Nicklas Lundström

Kopiera länk