artikel

Reflektioner

Vänsterpartiet i Norrköping´s före detta kommunalråd, och ordförande i vård-och omsorgsnämnden, Kerstin Hildebrand, har skrivit ner några av sina tankar kring och erfarenheter av sitt uppdrag. Hela texten finns under sidan ”Kerstin Hildebrand”-”Om tiden som kommunalråd”, den kommer att ligga där under en tid så alla som vill hinner läsa. Här nedan följer några utdrag.

 

”Nu har jag varit pensionerad i drygt två månader. Livet går in i en ny fas, där det kravfyllda ersätts med lugn. Man får tid till eftertanke. Börjar kanske få lite distans till yrkeslivet och det politiska arbetet. Jag har inga som helst ambitioner att offentligt summera mitt liv. Men det känns viktigt att ändå reflektera över mina erfarenheter som kommunalråd. Om någon sagt till mig som ung student i det röda Umeå 1968, att jag skulle avsluta mitt fyrtiofemåriga politiska engagemang som Vänsterpartiets första kommunalråd i Norrköping hade jag nog skrattat, kanske lite föraktfullt. Då fanns inte sånt på dagordningen. Politiskt engagemang var solidaritet med förtryckta folk och kamp mot den amerikanska imperialismen. Möjligen kunde studentrörelsens utomparlamentariska arbete gillas. Men att engagera sig i praktisk politik som att vara med och leda en kommun var fullständigt otänkbart.”

.

.

”Vänsterpartiets ansvarsområde blev det sociala politikområdet med mig som ordförande och Ricardo Olivares som ersättare i Vård- och omsorgsnämnden (VON). Ett spännande uppdrag, att lära känna den enormt omfattande verksamheten inom äldreomsorgen och funktionshindersomsorgen. Det var utmanande att jämföra denna så viktiga verksamhet, som är förutsättningarna för livet för så många, med samhällsbyggnadsområdet. Den ständigt glättiga mediabilden av samhällsbyggnadspolitiken mot den trista tunga bilden av ”äldreomsorgens elände” som de ”stackars gamla” utsattes för. En bild konstruerad av media, som inte alls överensstämmer med verkligheten. Den verkliga goda bilden besannades av de nationella utvärderingarna. Norrköping var bästa kommun 2010 i Öppna Jämförelser av alla med mer än 100 000 invånare och trea i PRO:s Äldrebarometer.”

 

”Uppdraget som ordförande i VON var en resa i sig. Jag vill gärna tro att mitt ordförandeskap har bidragit till utveckla nämndens sätt att fungera politiskt. Mina funderingar som föredragande tjänsteman i södra kommundelsnämnden har triggat mig. Hur blir ett politiskt prioriterat mål en fråga på nämndens dagordning? Hur får vi genomslag för de viktiga politiska frågorna? I Norrköping har vi ju en styrmodell som fungerar. Den årliga uppdragsplanen rätt formulerad är de facto styrande. Det är genom uppdragsplanen de politiska frågorna kommer upp på nämndens dagordning. Funderingarna föll på plats. I VON arbetade vi med samma prioriterade utvecklingsfrågor i flera år tills målet i uppdraget uppfyllts och blivit verksamhet.”

.

”Två politiska områden har varit särskilt viktiga för mig.

För det första är ”brukaren i centrum” absolut avgörande för en framgångsrik politik inom äldre- och funktionshinderspolitiken. Varje brukare ska mötas med respekt och ha inflytande över sitt liv. Ingen ska känna sig som ett objekt utsatt för andras beslut. Det är den enskilde själv som ska bestämma vad, hur, när och av vem som de beslutade insatserna ska genomföras. Ett mål som verkligen förutsätter medarbetare som vill och förmår ta till sig ett professionellt förhållningssätt. I mina besök i verksamheten har jag sett att uppdragsplanen finns med i det dagliga arbetet. När jag ställt frågor till medarbetare och chefer hör jag att brukaren verkligen finns i centrum för hela verksamheten.

Målet ”brukaren i centrum” har funnits med i uppdragsplanen i flera år och har nu kompletterats med valfrihetsreformen ”Mina timmar”, ett uppdrag att utveckla hemtjänsten så att man möter brukarnas verkliga behov.

För det andra är mångfaldsfrågorna i vid mening väldigt viktiga för mig. Verksamheten måste genomgående präglas av respekt för den enskildes etniska, kulturella och språkliga bakgrund, tro, livsåskådning, sexuella läggning och levnadsvanor. I uppdragsplanen för 2007 fick tjänstemännen i uppdrag att ta fram en Mångfaldsplan för detta arbete. Det tog drygt tre år att hitta formerna. På vägen dit togs en omvärldsorientering fram där brukarperspektivet var styrande. Utifrån detta har nu en plan antagits i VON för hur de etniska målen ska genomföras. Resultatet ska bli ”nischade” äldreboenden för äldre med finska och arabiska som modersmål. Som sedan ska följas av fler.”

”Ett hedersamt men tufft uppdrag är slutfört för min del. Har jag klarat det? Var det värt priset att inte hinna med så mycket annat?”

.

Läs hela inlägget här!!

 

Kopiera länk