artikel

Trevligt under Kulturnatten!

Foto: Nicklas Lundström

Kl.14.00 anordnade Ung Vänster en demontration mot rasism. Det regnade, men många stannade ändå och lyssnade. Ett mycket lyckat arrangemang! Fanny Rosberg, ordförande, höll ett mycket bra tal. Se nedan:

 

Antirasister
Idag är det kulturnatten.
Ett tillfälle när världens kulturer, möts, sprids och blandas här i Norrköping.
Kulturnatten är något som vi i Norrköping är väldigt stolta över.
 
Dagens demonstration heter som ni vet ”Mångkultur? -Ja tack!”.
Antirasister, för mig är kulturnatten mångkultur.
 
Antirasister, högerextrema vindar blåser över Europa, Sverige och Norrköping. Vardagsrasismen och hatet mot mångkulturen har gått från extremism till vardag.
Vi lever i ett samhälle där människor görs till syndabockar på grund av sin hudfärg, religion eller kultur.
 
Antirasister, vi kan inte låta samhället förklara kriminalitet, samhällsproblem och fattigdom med kultur, hudfärg och etnicitet.
 
För det är inte etniciteten som begår brotten, det är inte kulturen som lever i socioekonomisk misär och det är inte hudfärgen som skapar samhällsproblem.
Antirasister, vi måste vara stenhårda på den punkten.
 
Antirasister, vi ser alla rakt igenom rasisternas försök att göra sin politik rumsren.
Det spelar ingen roll om de byter ut ras mot kultur, uniform mot kostym och hakkorset mot den nordiska floran.
Deras politik är rakt igenom rasistisk, kvinnofientlig och homofobisk. Vi vet alla att deras politik vill splittra oss och vända oss mot varandra.
 
Antirasister, mångkulturen splittrar oss inte, mångkulturen för oss samman och möjliggör ett Sverige där alla människor har möjligheten att vara sig själva. I det mångkulturella samhället kan vi alla leva tillsammans, oavsett vilka vi är eller var vi kommer ifrån.
 
Rasisterna skyller samhällets alla problem på mångkulturen.
Antirasister, vi vet att det inte är en lösning att utse syndabockar.
Vi vet att lösningen är en politisk vilja att se och att lösa samhällets problem. 
Vi vet att den lösningen kommer från vänster.
 
Antirasister, vi har under de senaste åren sett ett kallare Sverige. Ett Sverige där var och en får klara sig själv efter bästa förmåga. Vi vet alla att detta inte beror på mångkulturen. Vi vet att det kalla Sverige är en konsekvens av en omänsklig högerpolitik.
Antirasister, det är inte kulturer, religioner eller hudfärger som bär ansvaret för samhällets problem. Det är dags att lägga skulden där den hör hemma, på en omänsklig högerpolitik.
Antirasister, att splittra och vända människor mot varandra är inte att ta ansvar för Sverige.
Att ta ansvar för Sverige är att föra en politik som för människor samman mot ett gemensamt mål, ett mänskligare Sverige.
Antirasister, att ta ansvar för Sverige är att varje dag stå upp för värderingar om alla människors lika värde.
 
Antirasister, det är tid för ansvar. Det är dags att sätta antirasismen högst upp på dagordningen. Det är dags att ta kampen mot vardagsrasismen och ta debatten på gatan, i skolan, på jobbet och på internet.
Antirasister, tillsammans tar vi kampen mot rasismen, mot främlingsfientligheten och mot högerextremismen!
 
Antirasister, vi vet att antalet brott inte ökar på grund av mångkulturen.
Vi vet att anledningen till att män misshandlar kvinnor inte är att de har en speciell hudfärg, kultur eller religion. Anledningen till att män misshandlar kvinnor är att vi lever i ett samhälle där det existerar en könsmaktsordning. Vi lever i ett samhälle där vissa män anser sig ha rätt att misshandla kvinnor. Kampen mot könsmaktsordningen är inte en fråga om hudfärg. Antirasister, det är en fråga om människosyn.
 
Antirasister, anledningen till att människor i Sverige lever på bidrag, begår brott eller hamnar i utanförskap är inte att de har en viss hudfärg, religion eller kultur. Vi vet alla att fattigdom inte har något med hudfärg att göra, fattigdomen finns på grund av samhällets klassklyftor. Kampen mot klassklyftorna är inte en fråga om hudfärg. Antirasister, det är en fråga om klasskamp!
 
Det är dags för Sverige att börja se bortom hudfärger, kultur och etnicitet.  Oavsett hudfärg, ålder, kultur, religion, funktionsnedsättning, sexualitet, kön och bakgrund är vi alla svenskar. Vi är alla lika varandra, men samtidigt så olika.
 
Antirasister
Vårt antirasistiska arbete är för viktigt och avgörande att blunda för. Varje flygblad som kastas, varje klistermärke som skrapas bort, varje affisch som rivs ner och varje vänd rygg är avgörande för vad Sverige kommer vara i framtiden.
Antirasister, vi måste ta kampen mot högerextremismen och en samhällsutveckling åt fel håll.
Någon måste stå upp för alla människors lika rätt och värde. Om inte nu, när? Och om inte vi, vilka?
Antirasister, det är dags att säga mångkultur ja tack!

 

Foto: Annika Kaiser

 

Foto: Jonas Hasselqvist

Det var en trevligt dag, folk kom och gick under hela dagen och kvällen.

Foto: Nicklas Lundström

Mario Gómez Sánchez, sjöng och spelade Mikael Wiehes, Afzelius och Víctor Jaras låtar.

 

Feministkakor!
Kopiera länk