artikel

Mer från Ung Vänsters demonstration på Kulturnatten!

Foto: Bengt Nordstrand
Många stannade och lyssnade, trots regnet. Flera bra talare. Här nedan tal av Camila Bahto:

Många stannade och lyssnade, trots regnet. Flera bra talare. Här nedan tal av Camila Bahto:

 

Hej!

Jag är så glad av att se att vi är så många som har samlas här för att fira vår svenska kultur! Idag är det den längsta natten på året, kulturnatten i Norrköping. I ett 32 sidor långt program presenteras musik, dans, utställningar och teater. Tiotusentals besökare väntas avnjuta kulturevenemang på hundratals adresser i vår fina stad. Det är vackert.

Det är vi i Norrköping stolta över!

Jag blev tillfrågad av Ung Vänster att tala på en demonstration mot rasism och för mångkultur och med mycket glädje tackade jag ja. Jag vill så gärna tala om vårt mångkulturella Norrköping just idag. Inspiration för mitt tal har jag hämtat i den fina affischen och mottot ”Let`s create Norrköping”.

Kulturnatten är också ett tillfälle då det blir extra synligt och uppenbart att här i Norrköping bor människor från alla världens hörn. Här möts vi och umgås. Det sker ständigt ett utbyte och vi berikar varandras vardag. Det är så jag, tolkar Let’s Create Norrköping.

Det är så vi formar vår stad och vår framtid.

Mångkultur är ett populärt ord.    Många använder ordet men inte alltid i en positiv mening. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle idag.

Vi i Vänsterpartiet tycker att alla här i Norrköping ska få samma möjlighet till ett gott liv oavsett var man är född eller hur många språk man talar. Och det är många som tycker att det är bra.

Dock börjar de negativa rösterna höras allt starkare…

Idag har vi ett parti i vår riksdag som menar att ett samhälle med en homogen, en enda, kultur är mycket bättre. De anklagar mångkultur för allt det mindre goda i deras liv och samhället i stort. Invandrare och invandring är orsaken och förklaringen till allt från hög arbetslöshet och finnanskris till den regniga sommaren!

I sin förvrängda världsföreställning upplever de kulturblandning som det mest skrämmande scenariot som enligt dem hotar den svenska kulturen. Det jag vill säga till dem är att vi redan har en kultur, vår svenska kultur!!! Den uppstår och blir till i möten mellan människor. Det är kommunikation som skapar kultur och kulturen är aldrig den samma. Mångkultur är en multikultur som vi skapar här och nu i vårt Norrköping.

Strukturell diskriminering och vardags rasism är minst lika farligt. Många människor diskrimineras tyvärr idag: fattigdom, arbetslöshet, utanförskap, ökad segregation, ohälsa och sämre skolresultat förklaras i termer av kulturskillnader. Individer nekas tillträde till arbete, självständigt liv och delaktighet i samhällslivet på grund av att de skulle ha en annan kultur, en ”annorlunda” kultur.

Men så vill vi inte ha det!

Integration har inte lyckas heter det. Med integration menas att individer och grupper ska anpassas till majoritetssamhället. Men anpassning välkomnas inte riktigt!    Man får aldrig komma riktigt in.  För att en skulle ha en annan kultur. Man uppfinner nya ord som andra och tredje generations invandrare!!! Som om det vore möjligt för en och samma person att både föddas här och invandra hit. Människors tillhörighet definieras med deras godkända beteende. Och det är majoriteten som äger rätten att bedöma det. 

I ett samhälle där vi skapar vår gemensamma svenska kultur, här och nu, eftersträvas inte en sådan integration. Inkludering är principen som vi ska eftersträva och arbeta för, i en stad för alla våra medborgare. Let’s create Norrköping. Låt oss forma vår framtid!

Våra traditioner ger oss en känsla av trygghet i en föränderlig tid. Men vår framtid vilar i våra händer.

Jag älskar Norrköping arkitektur, här bevarar vi dem gamla industrilokalerna, vi bygger om dem och fyller dem med nytt innehåll. Campus är ett exempel. De unga studenterna kommer hit från hela landet för att utbilda sig. Undervisningen och studentlivet sker i de gamla byggnaderna som byggdes i en annan tid för ett annat liv. Det gamla lever i det nya!

Det är vi som måste arbeta för en bättre integration och inkludering. Tillsammans! Varje dag och överallt:  på våra arbetsplatser, i våra skolor, i våra föreningar och i våra bostadsområden. Let`s create Norrköping! Ett Norrköping där vi alla har utrymme att växa och utvecklas. Ett Norrköping där vi lär av varandra och berikar varandra. En stad för oss alla.  

I vårt multikulturella Norrköping har vi inte plats för rasism eller diskriminering av människor. Här är vi alla hemma.

Camila Bahto, Vänsterpartiet

Foto: Bengt Nordstrand
Kopiera länk