artikel

Hälsningsanföranden från Ung Vänster och Vänsterns Studentförbund

Kamrater!

Vi har samlats till årsmöte för att göra vår organisation och vårt verktyg till förändring starkare. Vi är här för att bygga en starkare partiförening och ett starkare parti. Vi är här idag för att vi ser problemen i samhället. Vi är här för att vi ser klassklyftorna, könsmaktsordningen och rasismen som samhällsproblem. Vi är här för att vi tar dem på allvar. Vi är här för att vi har valt att organisera oss för förändring.

För ett par veckor sedan hade vi en diskussion i Ung Vänster om våra roller i klubben och förbundet. En av mina kamrater i Ung Vänster sa en väldigt klok sak som jag skulle vilja dela med mig av. Hen sa, i Ung Vänster är vi kamrater, oavsett vad vi tycker om varandra och vad vi har för relation utanför organisationen. Vi är alla kamrater oavsett hur länge vi varit med och vilken roll vi har. För vi är inte här för att skaffa vänner, vi är här för att förändra världen och vi har inte tid att inte vara kamrater. Det blev så tydligt att Ung Vänster är vårt verktyg till förändring.

Oavsett om vi är aktiva i Vänsterpartiet, Ung Vänster eller VSF förändrar vi människors liv. Vi förändrar människors liv, idag, imorgon och i framtiden. Vi förändrar människors liv i Norrköping, Sverige och världen. Genom organisering och gemensam kamp förändrar vi människors vardag. Under det senaste verksamhetsåret har vi sett hur våra organisationer utvecklats och förbättrats. Vi har blivit bättre aktivister och retoriker. Vi har demonstrerat på första maj och åttonde mars. Vi har samlat in pengar till Ship to Gaza och Palestina. Vi har tagit fighten mot rasismen och högerextremismen.

Kamrater vårt arbete är något vi ska vara stolta över, men samtidigt måste vi hela tiden förbättra och utveckla, vi måste bli fler och vi måste bli bättre. Den 14 september 2014 kommer vi se om vi har lyckats. Här och nu börjar förberedelserna inför valet 2014. Vi i vänstern ska vara de vassaste retorikerna, de bäst organiserade aktivisterna och det självklara alternativet för väljarna. Vi ska vara de som driver en radikal vänsterpolitik, med ett tydligt konfliktperspektiv. Vi ska vara de som står upp för alla människors lika rätt och värde, i kommunfullmäktige, i klassrummet och i kommentarsfälten.

Kamrater, utan oss är vår rörelse ingenting, Vi är vår rörelse, och utan oss upphör den att existera. Vår styrka är att vi är många. Vi har olika bakgrunder och erfarenheter, det gör oss till en bredare rörelse, som kan organisera fler i kampen för ett mer rättvist samhälle.

Kamrater, vänsterpartister, norrköpingsbor, allierade i kampen mot rasism, homofobi och högern i största allmänhet, riddare som strider för den socialistiska och feministiska rörelsens överlevnad, motta hälsningen och lyckönskningen från ett ungdomsförbund som alltid står beredda att ta sig an framtiden tillsammans med er, tack.

ung vänster östergötland

Fanny Rosberg, Ung Vänster

Kamrater

Det är ett nytt Sverige som möter oss idag, ett Sverige som blivit nyliberalernas experimentverkstad. Det finns många problem som behöver tas upp men jag tänkte använda den här tiden till att ta upp ett som är akut. Det handlar om arbetslösheten, och speciellt den bland de unga. Det är många som går utan jobb idag, och ännu fler av oss unga som saknar en trygg anställning som vi vet att vi kan växa med.

Sen jag tog studenten för snart tre år sen har jag sett vad arbetslösheten gör, hur den bryter ner människor och hur deras livsork och självförtroende vittrar bort allt medan månaderna passerar. Att bevittna detta är horribelt!

Samtidigt görs det inget för att förbättra våran situation på arbetsmarknaden. Vi behöver nya idéer och nya perspektiv i bekämpandet av arbetslösheten. Vi behöver en politik som inte går ut på att främja de allra rikastes position i samhället.

Därför är det här en av årets viktigaste dagar, idag ska vi komma överens om hur vi ska jaga Reinfeldt och resten av borligheten ut ur riksdagen! Det är viktigt att vi nu enade för kampen för ett annat Sverige, för ett annat samhälle. Så lycka till!

Lucas De Vivo, Vänsterns Studentförbund

vsf
Kopiera länk