artikel

Blir vi lyckliga av alla prylar?

Peter Butros och Miljögruppen hade en debattartikel i Folkbladet fredagen den 1 februari 2013!:

 

Blir vi lyckliga av alla prylar?

I den industrialiserade världen lever vi långt över våra tillgångar. Om alla världens människor skulle ha samma konsumtionsmönster som vi här i Sverige skulle det gå åt tre jordklot. Det, om något, ger oss en tydlig indikation på att vårt samhälle i längden inte är särskilt hållbart. Vad det också bör påminna oss om är att vår strävan till att ständigt vilja ha mer är på bekostnad av de som behöver allra mest.

Kring alla stora helger och vanliga ”lönehelger” påminns vi särskilt av den konsumtionshets som förväntas bäras av oss som goda individer. Årligen läggs över 60 miljarder kronor på reklam och marknadsföring för att få oss svenska konsumenter att bara handla mer och mer. Vi utsätts dagligen för berättelser om hur vi kan köpa oss lycka. Resultatet är en överkonsumtion som varje år slår nya omsättningsrekord.

Men blir vi verkligen lyckligare av ständigt fler prylar? I takt med vår allt större konsumtion växer även den privata skuldsättningen. Idag är Sveriges invånare en av Europas mest skuldsatta befolkningar. Den privata skuldsättningen drivs av konsumtionshetsen, eftersom vår skuldsättning i själva verket är en direkt överföring av vår individuella förmögenhet till bolagen och storföretagen.

Vi blir helt enkelt lurade att konsumera mer samtidigt som våra skulder växer.

Vårt konsumtionsmönster är därför inte bara ohållbart ur ekologisk synpunkt, den är ohållbar rent ekonomiskt och var en av de utlösande faktorer som låg bakom finanskrisen 2008.

Ansvaret ligger dock inte enbart på oss som individer utan det är ett mönster som främjas och applåderas av samhällsetablissemanget. Framförallt eftersom man gärna gömmer all problematik bakom paroller som ”individuell frihet”. I Vänsterpartiet tror vi istället på styrkan i det gemensamma. Vi tror också att möjligheten att inte bara se utan även förändra vårt samhälle är möjligt genom att fler går ihop och gör det som är rätt.

För att lösa vår egna ekologiska och ekonomiska skuldkris förespråkar vi i Vänsterpartiet istället en ökad offentlig konsumtion. Istället för att vårt samhälles ekonomiska resurser läggs på fler prylar bör de istället ge oss fler lärare, bättre utbildning, en tätare och mer tillgänglig vårdsektor samt investeringar i en grön omställning av den svenska industrin. En ökad offentlig konsumtion minskar på vårt ekologiska fotavtryck samtidigt som det ger fler möjlighet till en mindre skuldsatt privatekonomi.

Peter Butros, Miljögruppen Vänsterpartiet i Norrköping

(I Folkbladet fredagen den 1 februari 2013)

 

Texten finns också på sidan Peter Butros, och på sidan Sakpolitiska grupper – Miljögruppen.

Kopiera länk