artikel

Försvarsberedningen. Torbjörn Björlund.

Från Rikssidan den 31 maj:

Vänsterpartiets kommentar till Försvarsberedningens säkerhetsrapport

Idag överlämnades Försvarsberedningens första rapport ”Vägval i en globaliserad värld”. Vänsterpartiets representant Torbjörn Björlund är nöjd med mycket av det som står i rapporten:

– Rapporten ger en rätt bra bild av vilka säkerhetsfrågor som är och kommer att vara aktuella framöver. Särskilt bra är det att vi till viss del betonar klimatförändringarna och de krav det medför på att organisera civil krisberedskap. Dessutom är det bra att rapporten tonar ner hotet från Ryssland som ju varit en ständig fråga under våren.

– Vänsterpartiet är dock kritiskt till de skrivningar om ökat samarbete med exempelvis Nato samt den positiva ton avseende EU:s förmågeökning. Vi ser idag inget behov av sådana förändringar, då det inte finns något militärt hot. Den uppblåsta debatten om det ryska hotet grundar sig troligen på vissa krafters behov av en Torbjörn Björlund (riksdagsbilden)hotbild för att motivera ett svenskt Nato-medlemsskap.

– Vänsterpartiet är dock kritiskt till de skrivningar om ökat samarbete med exempelvis Nato samt den positiva ton avseende EU:s förmågeökning. Vi ser idag inget behov av sådana förändringar, då det inte finns något militärt hot. Den uppblåsta debatten om det ryska hotet grundar sig troligen på vissa krafters behov av en hotbild för att motivera ett svenskt Nato-medlemsskap.

– I höst kommer beredningen att återuppta arbetet, men då för att ta fram en rent Försvarspolitisk rapport som ska redovisa förslag till hur det framtida svenska försvaret ska se ut. Det kan bli en nog så knivig uppgift.

I rapporten finns redovisat där Vänsterpartiet har en avvikande mening.


Kontakt
:
Torbjörn Björlund, Vänsterpartiet: 070-243 13 01
Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64

 

Till Vänsterpartiet Pressmeddelanden

Kopiera länk