artikel

Sommarhälsning från kommunalrådet!

När jag gick ut i arbetslivet i slutet av 70-talet, så betonade man vikten av dygnsvila, veckovila och årsvila. Att arbete följs av vila känns naturligt, men hur fungerar det när man är arbetslös eller långtidssjukskriven? Ständigt jagad i det byråkratiska ekorrhjulet samtidigt som man försöker hålla näsan över den ekonomiska vattenytan. Kan man koppla av på sommaren då?

Tunga tankar kan tyckas, men en verklighet för många Norrköpingsbor. Om jag istället ska tänka på några positiva saker som hänt under det första halvåret så kommer jag i första hand att tänka på det arbete som jobbkommissionen gör för att stimulera till fler arbetstillfällen. Jobbkommissionen är en tvärpolitisk arbetsgrupp som också består av deltagare från näringslivet, arbetsförmedlingen och universitetet. Det är ett målmedvetet arbete som också innebär strategiska insatser från våra olika förvaltningar. Den överenskommelse som nyligen tecknades mellan kommunen och arbetsförmedlingen är en av de åtgärder som är planerade. Den syftar till att väsentligt minska ungdomsarbetslösheten (målet är att halvera den) med hjälp av insatser som leder till arbete eller studier. Även uppsökande verksamhet ska bedrivas för att få in ungdomar över tröskeln till arbetsförmedlingens kontor.

I mitt eget ”fögderi” är det som vanligt mycket på gång. Och det är verkligen vitt skilda saker! Inte minst handlar det om utmaningen att klara av bemanningen inom demensvården. Och igår blev det klart med ett seminarium i augusti med en tysk clown som föreläsare (!). Det har visat sig vara framgångsrikt på andra orter och clownerna arbetar bl.a. med minnesträning. Vem vet, kanske kommer jag att gå omkring med röd clownnäsa i valrörelsen. Det är åtminstone rätt färg!!

Jag vill tacka alla ledamöter och ersättare i våra kommunala nämnder och bolag för ert arbete under det första halvåret. Ett tack också till våra nämndemän som gör ett fantastiskt arbete i tingsrätten. Ni hanterar ärenden som handlar om kriminalitet och annat elände och jag önskar er verkligen lite ledigt från allt detta.

Jag önskar ALLA vänsterpartister och sympatisörer en riktigt skön sommar!!

/Mona Olsson, kommunalråd (v)

Kopiera länk