artikel

Debattartikel i NT av Mona och Ricardo

 

Debattartikel införd i Norrköpings Tidningar fredagen den 2 aug, skriven av Mona Olsson och Ricardo Olivares. Här är länk till artikel i NT.

 

Stärk välfärden och minska klyftorna

 Det är bara en gemensam, rättvist fördelad välfärd, små inkomst- och förmögenhetsskillnader och låg arbetslöshet som leder till välstånd och utveckling för hela samhället. Det skriver Mona Olsson (V), kommunalråd och Ricardo Olivares (V).

Sverige är det OECD-land där inkomstklyftorna ökar snabbast. En bidragande orsak är regeringens jobbskatteavdrag. Risken för fattigdom ökar drastiskt och det är kommunerna och välfärden som tagit stryk under de borgerliga åren. I inget annat OECD-land har inkomstklyftorna ökat så dramatiskt som i Sverige.

Sedan 2006 har sjuka, arbetslösa och förtidspensionerade fått en sämre ekonomisk sits, enligt siffror från SCB. Orsaken är dels att gruppens ersättningar inte höjts och i vissa fall sänkts, dels att regeringens jobbskatteavdrag inte omfattat denna grupp.

Men att klyftorna i Sverige ökar är ingen ny företeelse, andelen relativt fattiga har ökat från fyra procent till nio procent sedan 1995. Ja, det är inte enbart den borgerliga regeringen som ska belastas för att utvecklingen gått åt fel håll.debattartikel i NT den 2 aug

Men att klyftorna i Sverige ökar är ingen ny företeelse, andelen relativt fattiga har ökat från fyra procent till nio procent sedan 1995. Ja, det är inte enbart den borgerliga regeringen som ska belastas för att utvecklingen gått åt fel håll.

Ett samhälle med växande klyftor och orättvisor är ett dåligt samhälle för alla. Forskning visar att samhällen med små klyftor inte bara är trevligare att leva i, de fungerar också bättre ekonomiskt. Jämlikheten och sammanhållningen i det svenska samhället är några av våra främsta styrkor. Ett samhälle där alla människor får möjlighet att utvecklas och nå framgång blir också ett framgångsrikt samhälle.

Regeringens skattesänkningar har främst gått till de rikaste, samtidigt som man genomfört dramatiska försämringar av bland annat a-kassan och sjukförsäkringen. Jobbskatteavdraget har inte gett fler jobb och för att få ihop pengar till jobbskatteavdraget har pensionärerna medvetet diskriminerats och fått högre skatt än löntagarna, trots sina lägre inkomster.

Det är hög tid att vända utvecklingen. Lösningen kan inte vara att fortsätta med samma recept och göra mer av det man redan gör. Det är bara en gemensam, rättvist fördelad välfärd, små inkomst- och förmögenhetsskillnader och låg arbetslöshet som leder till välstånd och utveckling för hela samhället.

I Norrköping driver Vänsterpartiet på i den rödgröna majoriteten för en politik som stärker den gemensamma välfärden och minskar klyftorna. Resurser ska fördelas efter behov, i förskolan och skolan likaväl som i äldreomsorgen och omsorgen om funktionshindrade. Vi vill hålla ihop Norrköping.

MONA OLSSON (V) kommunalråd RICARDO OLIVARES (V)

Mona Olsson 1 Ricardo Olivares 5
Kopiera länk