Miljöpolitik

Artikel på Folkbladet debatt.

Deniz Tütüncü och Linda Snecker hade den 10 september en debattartikel publicerad i Folkbladet, om vårt behov av energi och hur vi bör framställa den på ett miljövänligt sätt.

Här är länk till artikeln i Folkbladet

 

Deniz Tütüncü
Deniz Tütüncü

Energifrågan är en av de viktigaste miljöfrågorna att lösa för att förhindra en global uppvärmning. Jakten på nya metoder för att bevara det fossila samhället fortsätter och den senaste metoden heter fracking.

Med en farlig kemikalieblandning som kräver över 600 kemikalier kan skifferlager i mark sprängas för att på så vis utvinna olja och gas. Det är en hälsofarlig och miljöfarlig metod som bör förbjudas.

I dag röstar EU-parlamentet om hur de ska förhålla sig till metoden. Vänsterpartiet kommer att rösta emot fracking.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill att Sverige ska ta ställning mot fracking och stödde därmed den motion som riksdagen röstade om i mars.

De borgerliga partierna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna följde däremot oljebolagens intressen och överlämnade ansvaret till EU.

Vänsterpartiet kommer självklart att rösta nej till förslaget. De borgerliga partierna har varit tysta om hur de ställer sig till metoden, förutom Centerpartiet som nu tagit ställning emot. Utgången är svår att förutse eftersom det finns intressen som vill tillåta metoden. Dels på grund av att den skulle kunna minska oljeberoendet till Ryssland, dels för att kunna utgöra som exportvara för EU.

Linda S
Linda Snecker

I Sverige har vi en lång tradition av den så kallade försiktighetsprincipen, det vill säga att nya metoder ska utredas ordentligt ur bland annat miljöhänseende innan de implementeras. Fracking är en ny metod men den har redan visat sig ha stora negativa konsekvenser vad gäller miljö- och hälsoperspektiv.

För det första kräver den stora mängder vatten och kemikalier, vilket i sig inte är hållbart varken för Sverige eller ur ett globalt perspektiv. För det andra krävs ny infrastruktur som hotar att förstöra vackra naturmiljöer. För det tredje har metoden på flera ställen i världen lett till att dricksvattnet blivit förgiftat. Det är uppenbart att det här inte är en metod att föredra.

I Östergötland har Gripen Gas fått godkänt att ”fracka” 24 tusen hektar för att utvinna gas och många människor är oroliga för sitt dricksvatten och sin närmiljö. Det är helt oacceptabelt. Energitillgången måste visserligen säkras men det finns andra vägar att gå, som att satsa på förnyelsebar energi. Metoden måste ses för vad den är; en hälso- och miljöfarlig metod som syftar till att bevara ett fossilberoende samhälle.

Vänsterpartiet i Östergötland vill bygga ut regional vindkraft och nationellt satsar Vänsterpartiet 480 miljoner kronor årligen på investeringar i solenergi. Det finns starka krafter som tjänar kortsiktigt på att bevara beroendet av fossila bränslen, men kommande generationer kommer att få ta konsekvenserna av dagens agerande. Det är dags att inse att vi måste byta färdriktning och lämna metoder som fracking.

Deniz Tütüncü ledamot i Byggnads och miljöskyddsnämnden Norrköping.

Linda Snecker ordförande Vänsterpartiet Östergötland

2013-09-10

Kopiera länk