Arbetsmarknadspolitik

Tryggare jobb utan uthyrning

Debattinlägg i Folkbladet den 12 dec , av Linda Snecker, Partistyrelseledamot Vänsterpartiet och  Nicklas Lundström, Ordförande Vänsterpartiet Norrköping.

Här är länk till artikeln i Folkbladet

Tryggare jobb utan uthyrning

Under de senaste veckorna har situationen på bemanningsföretaget Logent i Norrköping uppmärksammats på grund av dåliga arbetsförhållanden och rena mutor. Samtidigt har Logents fackklubb vunnit LO:s pris ”Årets Fackliga Hjältedåd”, för att man lyckats med den ovanliga bragden att organisera de bemanningsanställda. Dessa förhållanden säger en hel del om bemanningsbranschen, hur den behandlar sina anställda och vilka problem som finns.

Vänsterpartiet beslutade på kongressen 2010 om att verka för ett förbud mot bemanningsföretag. Detta har Folkbladets Widar Andersson och kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) nu upptäckt och tar mycket kraftigt avstånd ifrån. Argumentationen tycks grunda sig i att Andersson och Stjernkvist tror att arbetsuppgifterna de bemanningsanställda utför skulle försvinna om företagsformen försvann.

Det är inte en särskilt klok argumentation. De allra flesta av företagens arbetsuppgifter skulle så klart ändå behöva utföras men skulle då utföras av fast anställd personal med starkare facklig uppbackning.

Vänsterpartiets mål är att ersätta alla bemanningsföretag med riktiga anställningar i företagen. Eftersom EU:s bemanningsdirektiv står i vägen har vi dock idag anpassat våra förslag till de förutsättningar som gäller nu. Bland annat ska bemanningsanställda inte få täcka permanenta behov och inte heller kunna gå före tidigare anställda med företrädesrätt till återanställning. Som ett första steg vill vi säkerställa att staten och kommunerna inte använder sig av bemanningsföretag.

Förra veckan presenterade LO och Socialdemokraterna förslag på nya ordningsregler för svensk arbetsmarknad. Här håller man med Vänsterpartiet om att bemanningsföretag inte ska få ersätta fast anställda och att lagen om anställningsskydd ska gälla. Vi hoppas verkligen att också Norrköpings Socialdemokrater håller med om dessa grundläggande krav.

Frågan är dessutom omstridd också på EU-nivå. Det är viktigt att svensk arbetarrörelse är överens om i vilken riktning vi vill gå.

Vi vänsterpartister vill ha en arbetsmarknad där alla ska ha rätt till ett fast jobb med schyssta villkor. Istället för girighet vill Vänsterpartiet ha ett solidariskt och rättvist samhälle där människor är viktigare än pengar. Vi hoppas att det finns fler partier som håller med om det.

 

Kopiera länk