"Inga vinster i välfärden"

Norrköpings förskolor är inte till salu.

Den 24 januari hade styrelsen artikel på insändarsidan i NT, om hur vi vill utveckla förskolan. Läs här! I början av februari fick vi på debattsidan i NT ett svar på artikeln, från en representant för KD. Igår fredag den 7 februari svarar Deniz Tütüncü (vice ordförande) och Nicklas Lundström (ordförande) på den debattartikeln. Den har tyvärr inte publicerats i papperstidningen, men finns att läsa på webben här! Vill du inte läsa på NT´s hemsida så läs artikeln här nedan:

.

Norrköpings förskolor är inte till salu

Svar till Elvira Wibeck (KD), NT 3/2

Om barnomsorg

Förskola på nattetid är en jämställdhetsfråga som vi i Vänsterpartiet kommer att fortsätta driva. Vi vet att det finns många som arbetar natt och då behövs valfriheten att kunna lämna barnen på nattis eller hemma hos farmor om man har släkt som ställer upp.

Det viktiga är att ha möjligheten till nattomsorg och i Norrköping har vi nattis, men vi kan bli bättre. Vi säger inte att all verksamhet i Norrköping är perfekt och att inget kan förbättras, det kan ingen ärlig politiker säga. Men vi har lyssnat på vad Norrköpingsbor i alla åldrar vill med förskolan och berättar hur vi vill nå dit. Det gör vi bland annat genom att säga nej till riskkapitalister inom förskolan.

När alliansen och KD privatiserar skolor, apotek och järnväg i tron på att marknaden ska lösa allting så säger vi att det helt uppenbart inte fungerat hittills. Vi vet att kvalitet och bemanning försämras i samma takt som riskkapitalisters fickor fylls med våra skattepengar. Vi vill istället använda alla resurser i förskolan. Däremot tycker vi att det är bra med alternativa fristående förskolor som drivs av till exempel föräldrakooperativ eller ideella organisationer som är så vanligt inom förskolan. Så länge dessa använder våra skattepengar för barnens bästa istället för aktieägarnas så kan det berika pedagogiken.

En viktig fråga som vi lyfter i artikeln som KD inte nämner är att vi vill att alla barn ska ha rätt till fler timmar i förskolan även om föräldrarna är arbetslösa, sjukskrivna eller föräldralediga. Vi anser att rättigheten till förskola ska finnas för alla barn, oavsett om föräldrarna är hög- eller låginkomsttagare.

Vänsterpartiet verkar både i Norrköping och Sverige för en bättre förskola. För det krävs det mer resurser och personal istället för skattesänkningar för de som tjänar mest. Det behövs mer barnomsorg på obekväm arbetstid. Och alla barn måste få rättigheten att gå i förskola, även om föräldrarna inte arbetar heltid. Familjernas skattepengar ska inte slösas bort i privata vinster utan fortsätta investeras i trygga, långsiktiga förskolor som har möjlighet att ge varenda barn en bättre framtid.

Norrköpings förskolor är inte till salu.

Deniz Tütüncü vice ordförande Vänsterpartiet Norrköping

Nicklas Lundström ordförande Vänsterpartiet Norrköping

Deniz Tütüncü
Deniz Tütüncü
NicklasLundström
Nicklas Lundström


Kopiera länk