Landstingspolitik

Debattartikel i NT. Vinstjakt försämrar vården.

Debattartikel i Norrköpings Tidningar, tisdag den 5 augusti, skriven av Per Gawelund.

Vinstjakt försämrar vården

Kent Ekholm försvarar systemet med privata vinster i välfärden. Han nämner dock inte att han representerar Vrinnevilistan. Alliansen har tillsammans med Vrinnevilistan haft makten i landstinget i snart åtta år och sålt ut stora delar av vår hälso- och sjukvård. Själv har jag arbetat för många arbetsgivare i vård och omsorg i över 15 år. Jag kan av egen erfarenhet jämföra ambulanssjukvården från olika län, såväl offentliga som privata, och det finns några avgörande skillnader.

Privata vårdbolag har ofta ett vinstkrav på 10–15 procent av omsättningen. Hur skapas dessa vinster i skattefinansierad verksamhet? Det är vårdpersonalen som kostar mest och det är också där vinsten i huvudsak pressas fram.

Vd för Falck ambulans, Sven Engquist, har varit i blåsväder flera gånger. Han har bland annat fått hård kritik för att systematiskt kringgå reglerna för arbetstid och vila. Facket har varnat för konsekvenserna av dessa lagvidriga metoder. Men vd Sven Engquist har försvarat sig genom att påstå att passens längd inte påverkar stressen på jobbet.

Självfallet påverkas både arbetsmiljö och patientsäkerhet när personalen har jobbat konstant i över ett dygn, ibland utan att hinna få i sig mat. De flesta förstår att trötthet och hunger ökar risken för trafikolyckor och medicinska felbedömningar.

Det har betydelse vem som är utförare. Av rädsla för uppsägning eller andra repressalier är privat vårdpersonal ofta anonym vid rapportering om per gawelund2missförhållanden till media. De har inte samma yttrandefrihet och meddelarskydd som kollegorna inom landsting. Tystnad är ett hot mot patientsäkerheten.

Sirius försäljning av ambulanssjukvården i Östergötland och bolagets konkurs i Skåne visar också på andra risker med att privatisera livsviktig verksamhet. När välfärdsbolag avvecklas uppstår svåra problem som personal, och i värsta fall människor i nöd, får betala. I detta marknadssystem likställs männskors liv och hälsa med en vara, vilken som helst.

Tar vi bort vinstjakten från välfärden slipper vi giriga affärsmän som berikar sig på människors grundläggande behov. Det är dags att varenda skattekrona avsedd till ambulanssjukvården går just dit och inte till privata vinster.

Per Gawelund (V)

sjuksköterska och kandidat till landstingsfullmäktige

Kopiera länk