"Inga vinster i välfärden"

Ricardo Olivares skriver i Folkbladet idag.

Eva Britt Sjöberg (KD) sprider irrläror om vilka beslut som fattas inom vård- och omsorgsverksamheten. Eftersom jag inte vill delta i någon slags förvalspajkastning väljer jag att inte kommentera hur jag tror att Sjöberg kommit fram till dessa slutsatser, utan nöjer mig med att konstatera att dessa är felaktiga.

Sjöberg skriver att under den senaste mandatperioden har ”särskilda boendeplatserna minskat drastiskt med ökade köer som följd”. Sanningen är att under den senaste mandatperioden har andelen äldreboende i kommunen (total fördelning på äldreomsorgsverksamheter) fluktuerat mellan 68,2 % året 2010 och 68,5 % året 2013. Alltså en liten ökning på antal platser på 0,3 % under en fyraårsperiod. Här borde också sägas att ett äldreboende lades ner 2012 och ett annat, bättre anpassat till de behov som våra äldre har, startades 2013.

Sjöberg vill också att kommunen ska införa LOV, för som hon skriver: ”… detta skulle bland annat kunna öka kontinuiteten för de äldre”.

Överetablering av välfärdsföretag, gör att den utförare som man har lagt tid och möda på att välja, kan försvinna när som helst. Kontinuitet är en helt avgörande kvalitetsfaktor i välfärden, så turbulensen när verksamheter måste läggas ner leder till stora kvalitetsproblem, och till ökad otrygghet. Verkligheten visar att vinstkrav går ut över de gamlas behov av stöd och de anställdas arbetsvillkor. Vinstmål gör att privata företag använder underbemanning som en medveten strategi för att minska kostnader och i slutändan sämre kontinuitet. Måste jag påminna Sjöberg om situationen med Attendo i Norrköping 2012 och i Linköping nu under sommaren?

Eva-Britt Sjöberg gör klart att Alliansen inte gillar införandet av valfrihetsreformen Mina Timmar, det är inte medborgarnas valfrihet som ska gynnas utan företagarnas. KD motsätter sig en reform som innebär mer personal i hemtjänsten. Mina Timmar går ut på att stärka den enskildes valfrihet och självbestämmande när det gäller utformning av hemtjänst i det egna boendet.

Om det någonsin funnits något Alliansalternativ i vård- och omsorgspolitiken i Norrköping så har det under denna vår helt havererat. Vill man

ricardoverkligen värna om de äldres, medborgarnas valfrihet, om Eva-Britt Sjöberg tror på vad hon själv skriver, så är det desto viktigare i så fall att koalitionens politik kan fortsätta så att det finns tillräckligt med valfrihet. Det duger inte med ”förvalspajkastning” eller önsketänkande.

verkligen värna om de äldres, medborgarnas valfrihet, om Eva-Britt Sjöberg tror på vad hon själv skriver, så är det desto viktigare i så fall att koalitionens politik kan fortsätta så att det finns tillräckligt med valfrihet. Det duger inte med ”förvalspajkastning” eller önsketänkande.

Ricardo Olivares (V)

Fullmäktigeledamot och ersättare i Vård- och omsorgsnämnden

 

Kopiera länk