Ett rättvist Norrköping

Sammanträde i kommunfullmäktige, med lång debatt om budgeten.

Några rader om gårdagens kommunfullmäktigesammanträde.

Budgeten från S, FP, C och KD gick igenom som väntat, men inte utan en lång debatt.

Vår kf-grupp gjorde en säker och sammanhållen insats, alla var uppe i talarstolen och förde tydligt fram vår politik. Övriga ledamöter och åhörarna fick en uppvisning i skillnaderna mellan höger och vänsterpolitik, och det kom från båda håll, orden ”borgerlig” respektive ”socialistisk” förekom vid flera tillfällen.

Såhär skriver Folkbladet idag, citat:

Miljöpartiet och Vänsterpartiet saknade utredning av spårväg till Vrinnevisjukhuset, via Kungsgatan, i budgeten.

Vänsterpartiet saknade valfrihetsreformen Mina Timmar och vill också att kommunen ska sluta subventionera flygplatsen.

– Det här gör ont i en själ som sitter till vänster i hjärtat, sa Peter Butros (V) och kallade kvartettbudgeten ”borgerlig”.

Länk till artikeln i Folkbladet (kan kräva inlogg)

 

Norrköpings Tidningar rubricerar artikeln om sammanträdet ”Hårda ord i budgetdebatten” och tal om smärta och svek i ingressen. Om Vänsterpartiets insatser skriver dom:

Särskilt Vänsterpartister kritiserade sitt tidigare samarbetsparti Socialdemokraterna för att valfrihetsreformen Mina Timmar i hemtjänsten inte blir av. I stället ska en valfrihet, för att ge äldre möjlighet att både välja utförare och få mer inflytande över vardagen, utredas. Peter Butros (V) hoppades att det ändå gjorde ont i socialdemokratisk själ och Nicklas Lundström (V) kallade det för ett sviket vallöfte.

Länk till artikel i NT  (kan kräva inlogg)

kfgruppendec
Från vänster: Deniz Tütüncü, Peter Butros, Nicklas Lundström, Annika Kaiser och Mona Olsson.

 

Nedan, anföranden av Peter Butros, Annika Kaiser och Deniz Tütünü:

 

Fru ordförande,

Norrköping är en stad som växer. det är i grunden bra och visar att Norrköping är en attraktiv stad att

bo i. Det måste vi ta vara på. Vår största utmaning denna mandatperiod kommer därför att vara att få bukt på den höga arbetslösheten. Det följer som en röd tråd i Vänsterpartiets budgetmotion.

Fru ordförande,

De senaste veckorna har med tanke på det utlysta extra valet mycket handlat om regeringsduglighet.

Låt mig istället visa varför regeringsduglighet blir så ointressant när det ställs mot politiskt innehåll. Låt mig ta Norrköpings flygplats som exempel. Med sin budget har kvartetten aviserat att man vill fortsätta bekosta flygplatsen. Den används i stort sett bara för charterflyg och kostar oss norrköpingsbor drygt 25 miljoner kronor per år så långt vi kan se. Nu vill man tillföra ytterligare budgetmedel utan att ha en tydlig handlingsplan för flygplatsens framtid. Vi vill istället att de ska gå till andra produktiva samhällsinvesteringar som också ger fler jobb.

Fru ordförande,

Vi ställer oss undrande till kvartettens budgetförslag om att skjuta på nödvändiga investeringar. Stärkta offentliga investeringar för att mota bort den höga arbetslösheten är en politik som har allt fler förespråkare. Det räddade Sverige ur en finanskris på 30-talet, tryckte ned arbetslösheten och byggde det svenska folkhemmet. Så kan vi också investera oss ut ur en lågkonjunktur även idag. Låt mig understryka att detta också är fackförbundens och LOs viktigaste ekonomiska krav. Istället vill kvartetten spara oss ut ur krisen.

Låt Norrköping komma i arbete. Låt Norrköping komma i arbete, Lars Stjernqvist. Det hade varit möjligt med Vänsterpartiet.

Bifall därför Vänsterpartiets budgetmotion.

Peter Butros

 

Vänsterpartiet i Norrköping satsar i vår budget på 30 timmars förskola till alla barn i Norrköping.  I dagsläget har barn till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga bara rätt till 15 timmar, någonting som vi vill utöka.

Vi anser att varje barn i Norrköpings kommun skall ges möjligheten att ta del av den pedagogiska verksamhet som bedrivs i förskolan. Samt att detta skall ske på samma villkor. Alla barn, oavsett deras föräldrars situation skall ha möjlighet att gå i förskolan varje dag och möta andra barn samt få del av det livslånga lärandet som sker i förskolan.

Detta är en satsning som hjälper till att utjämna skillnader mellan barn från olika familjer och med olika förutsättningar och ett medel för att skapa ett mer rättvist och jämlikt samhälle.

AnnikaKaiser

 

Vrinnevisjukhuset är en av Norrköpings största arbetsplatser med sina 2200 medarbetare och 310 vårdplatser. Hit färdas varje dag färdas tusentals och därför blir det relevant att diskutera hur alla dessa människor reser. Vänsterpartiet vill avsätta 2,5 miljoner kronor på att utreda en utbyggnad av spårväg till Vrinnevisjukhuset.

Det goda livet bygger på att man har ett arbete. Arbetslösheten i Norrköping ligger på 12,5 % och det kräver att vi som kommun vågar investera för att skapa nya, gröna jobb. En ny spårväg skulle innebära många nya arbetstillfällen inom flera sektorer, samtidigt som man skapar en pålitlig infrastruktur som möjliggör nya arbeten runtomkring.

Norrköping är en stad som växer och på sikt behöver kapaciteten öka inom hela spårvägsnätet, nya investeringar i linjer och spårvagnar och högre kapacitet i vagnhallar och verkstad. En växande stad behöver växande kollektivtrafik.

En växande stad behöver också mer feminism. Kollektivtrafikbarometerns årsrapport visar att över hälften av resenärerna är kvinnor. Spårvägsutbyggnaden skulle gynna kvinnor och låginkomsttagare, det är feminism i praktiken.

Igår avslutades klimattoppmötet i Lima, återigen har man skjutit upp nödvändiga klimatbeslut på framtiden. För varje år som går blir det dyrare att ställa om och anpassa. Vi ska inte vänta på direktiv uppifrån, vi ska ta våra egna beslut och göra Norrköping hållbart medans det är lönsamt.

Vi behöver blicka framåt och se hur Norrköping inte bara påverkas av omvärlden, men också hur vi kan påverka omvärlden. Med ett hållbart transportsystem som samtidigt ger nya, gröna jobb skapas ett jämställt och hållbart Norrköping med det goda livet i fokus.

Deniz Tütüncü

 

Fullmäktigeledamöter och medborgare!

En av Vänsterpartiets viktigaste frågor i denna budget är en stor Frihetsreform i det lilla. Det handlar om att permanent anställa 4 genuspedagoger i förskolan. Detta är ett av våra fyra vallöften som vi förverkligar redan i vår första budget – de övriga är 30 timmars förskola för alla barn, införandet av
”Mina Timmar” i äldreomsorgen och en utredning av spårväg till Vrinnevisjukhuset.

Dagens Sverige är ett ganska jämställt land där orättvisor mellan könen långsamt minskar – genom feministisk organisering, kulturell utveckling och politiska beslut.

Men det finns fortfarande orättvisor och trånga, förminskande könsroller att bekämpa. På förskolans klädhängare är blått och rosa fortfarande ganska tydligt könssegregerade. Men med åldern så kommer betydligt värre skillnader att växa fram. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män, tar fortfarande större ansvar för hem och barn, och utseendefixeringen mot flickor och kvinnor ökar.

Män å andra sidan är kraftigt överrepresenterade vad gäller både våldsutövande och utsatthet för våld, de har fortfarande ofta sämre kontakt med sina barn och halkar alltmer efter i skolresultat.

Både kvinnor och män har alltså mycket att tjäna på könsrollernas förändring. Det ökar rättvisan och varje individs frihet och ger fler valmöjligheter i livet.

Dessa begränsande roller fostras vi in i. Både av kultur, familjer, och umgänge men också via skolsystemet. Och där kommer denna församlings politiska ansvar in.

För att förändra ingrodda könsroller måste valmöjligheter öppnas upp så tidigt som möjligt. Det är de flickor och pojkar som just nu växer upp till Kvinnor och Män vars framtid bör begränsas så lite som möjligt. Vi har i kommunen under den gånga mandatperioden haft genuspedagoger som ett projekt men det är nu avslutat.

Vänsterpartiet vill stället satsa på och permanenta den verksamheten. Genuspedagogerna ska fungera som en extra resurs för personalen, särskilt förskolelärarna, som avlastning, som metodutvecklare och som ett stöd. För barnens frihet och för friare könsroller.

Vi i Vänsterpartiet sätter i vår budget välfärden (också för förskolebarnen) före ytterligare utökat sparande.

Jag yrkar bifall till Vänsterpartiets budgetförslag

Nicklas Lundström

 

Kopiera länk