Antirasism

Debattartikel i NT. ”Historielöst om svenskheten”

Peter Butros skriver i Norrköpings Tidningar tisdagen den 23 december ”Historielöst om svenskheten”. Artikeln är ett svar till Darko Mamkovic (SD). Klicka för större bild!

headerdebattart23decNTPB

 

debattartikelNT23decPeterButros

Här är länk till artikeln i NT.(kan kräva inlogg)

Här är texten:

Darko Mamkovic hävdar att olika ”folkgrupper”, som han kallar det, är förutbestämda att ha olika sätt att samverka och lösa olika problem. Det är naturligtvis trångsynt och historielöst. Snarare har människor i olika länder i modern tid, med sina egna förutsättningar, format sina samhällen utifrån mycket liknande och förvånansvärt universella konfliktytor. Det svenska välfärdssamhället är bara ett av många tydliga exempel.

1700-talsfilosofen Johann Gottfried Herder är en inspiratör för många Sverigedemokrater. Utgångspunkten är att folkgrupper är någotsånär homogena med gemensamma grundvärderingar och intressen. Särskilt ett av Herders citat används flitigt bland partiets toppföreträdare: ”Det finns bara en klass i staten. Folket. Kungen och den enkle bonden tillhör båda denna klass.”

Enligt Herders filosofi och Sverigedemokraternas samhällssyn skulle det svenska välfärdssamhället självuppstått av den enkla anledningen att det är skapat av svenskar. De individer med utländskt ursprung som bor här skulle därför bara med sin enkla närvaro utgöra ett hot och därför antingen behöva assimileras eller avlägsnas. Det är både en historielös och felaktig samhällssyn som riskerar att urholka de grundläggande värderingar som gjorde den svenska välfärdsmodellen så framgångsrik.

Den svenska välfärden har inte uppkommit genom de priviligierades välvilja eller någon ömsesidigt uppkommen överenskommelse inom nationen. Det är i stället en ständigt pågående, dynamisk och ofta dramatisk konflikt mellan olika klasser och samhällsskikt som har format oss och vårt land.

Den kampen har också varit oerhört nödvändig. Under industrialismens tidiga epok var fattigdom, slavliknande arbete och undernäring vardag för vanliga svenskar. Sverige var ett strikt hierarkiskt samhälle där de styrande samhällsskikten levde gott av och berikade sig på bekostnad av människor på samhällets botten.

Vore det inte för en stark klassmedvetenhet och organisering under stora delar av 1800- och 1900-talet hade många av de rättigheter och den välfärd vi i dag tar för givna aldrig kommit till. Det är ett historiskt faktum som säkert retar gallfeber på varje nationalist. Det finns helt enkelt större gemensamma intressen mellan människor med samma klass än vad det finns mellan klasser i samma nation. Svenska vårdbiträdens livsvillkor och intressen liknar mer villkoren för polska vårdbiträden än en svensk finanschef.

I den verkliga samhällskonflikten har Sverigedemokraterna mycket tydligt också valt sida. Tillsammans med den borgerliga alliansen har Sverigedemokraterna valt att sänka skatten med över 140 miljarder för de som tjänar mest, privatiserat skolor, äldrevård och apotek, försämrat arbetsvillkoren för offentliganställda, sänkt a-kassan och ökat skatteklyftan för våra pensionärer.

Ojämlikheten mellan samhällsskikten i Sverige har inte varit så stor sedan 30-talet. Det kommer vi ställa Sverigedemokraterna till svars för vid varje tillfälle och vid varje debatt framöver.

Peter Butros (V) kommunfullmäktigeledamot

 

 

Kopiera länk