Ekologi

Ekologi och marxism, hur går det ihop? Många kom till föreläsningen med Rikard Warlenius.

Ekologi och marxism – hur går det ihop?

Kan kapitalismen som ekonomiskt system vara ekologiskt hållbar?
Det korta svaret är: nej.
Det lite längre svaret är: förmodligen inte.
 
I veckan besökte Rikard Warlenius ABF i Norrköping. Warlenius är till vardags doktorand i humanekologi vid Lunds universitet, var med och startade Klimataktion och har varit chefredaktör på Arbetaren. Nu har han gett ut en bok i grundläggande ekomarxism och berättade inför ett fullsatt ABF om kapitalismens historiska utveckling och hur den gått hand i hand med utnyttjande av naturen.
warlenius3
En ekonomi vars mål är att nå ständig ekonomisk tillväxt, och inte förse människor med varor eller tjänster, har inte som mål hellerwarlenius5 att vara ekologiskt hållbar.
Tillväxtkritik är inte populärt men utan en debatt om tillväxten blir det svårt att få en hållbar värld.

En ekonomi vars mål är att nå ständig ekonomisk tillväxt, och inte förse människor med varor eller tjänster, har inte som mål heller att vara ekologiskt hållbar.
Tillväxtkritik är inte populärt men utan en debatt om tillväxten blir det svårt att få en hållbar värld.

En ”grön kapitalism” är teoretisk möjlig, men att den är svår att genomföra. Att vi får mer förnybar energi betyder inte att vi stänger ned kol- och kärnkraft. Istället läggs det på så vi får ännu mer energi än innan. För att verkligen ställa om behövs regleringar och kraftfulla politiska åtgärder.

Om kapitalismen inte kan ge en hållbar värld, kan socialismen det? Warlenius menade att om socialismen innebär att vi människor, demokratiskt styr över ekonomin är det möjligt. En demokratisk ekonomi ger oss åtminstone möjligheten att rösta om att ställa om mot hållbarhet. Så svaret på den frågan är: ja, om vi bestämmer oss för det.

Verkar det intressant?
.
Deniz Tütüncü
 .
visnwarlenius4
Deniz hälsar välkommen, och presenterar föreläsaren.
Många intresserade kom till föreläsningen, rummet på ABF fylldes snabbt. Många av åhörarna deltog också i diskussionen.
warlenius2
Många av århörarna deltog i diskussionen
Kopiera länk