Äldreomsorg

Lägg inte ner träffpunkterna! Mona Olsson bloggar i NT.

Lägg inte ner träffpunkterna!monawebb

Lägg inte ner träffpunkterna!

(Blogginlägget publicerades den 30 april 2015.)

I dagens NT kan vi läsa om att vård- och omsorgsnämnden vill göra förändringar i träffpunktsverksamheten.
Flera träffpunkter
föreslås flytta ihop, men i praktiken innebär det att de kommer att läggas ned. Jag har redan blivit uppringd av besökare till träffpunkten i Hageby. De vädjar: ”Hjälp oss! Vi kommer hit och spelar bingo och träffas och trivs. Vart ska vi ta vägen?”

Det är ingen hemlighet att vård- och omsorgsnämnden just nu dras med stora underskott. På papperet 10 Mnkr men i verkligheten visar aktuell prognos nästan 22 Mnkr. Det beror på svårigheter med att rekrytera sköterskor – ett problem vi delar med hela landet oavsett det gäller privat eller offentlig sektor. Då blir det ett märkligt överskott.

Förra gången träffpunkterna var på tapeten, var pensionärsorganisationerna snabbt på barrikaderna. En av de mer stridbara och kloka företrädarna ringde upp mig och undrade om jag planerade min avgång eftersom nämnden kom med ett sådant horribelt förslag. Jag lugnade honom och andra med att träffpunkter är en av mina hjärtefrågor (och också dåvarande nämndens).

Istället gav vi tjänstemännen ett treårsuppdrag att utveckla träffpunkterna så att fler kunde startas och gärna i samarbete med ideella organisationer som har stor erfarenhet av att skapa mötesplatser för människor i alla åldrar. För det är just det som allt handlar om. Att skapa mötesplatser för människor som annars skulle leva i socialt utanförskap.

Ofrivillig ensamhet är en stor hälsorisk. Det kan leda till sämre självkänsla, högre risk för depression och andra psykiska sjukdomar, större alkoholkonsumtion och sämre matvanor. Alla äldre har inte färdtjänst och får man en längre väg till träffpunkten, så kommer det att innebära att fler ”väljer” att stanna hemma.

Jag vädjar därför till majoriteten i vård- och omsorgsnämnden att tänka om. Att lägga ner träffpunkterna ger ingen större besparing. Invänta utredningen – jag tror att den kommer att ge oss möjligheter att utveckla verksamheten istället.

Mona Olsson, Oppositionsråd Vänsterpartiet Norrköping

Kopiera länk