Kriminalvård

På veckans V-café diskuterades kriminalvården.

Onsdagens V-café om Kriminalvård

Gårdagens välbesökta föreläsning och samtal med fångaktivisten Jonas Klintberg lämnade få oberörda. Vänsterpartiet Norrköping hade bjudit in till ett V-café om Kriminalvård utifrån förövarens perspektiv vilket visade sig mycket givande för besökarna.

Den vanliga medborgarens syn på Kriminalvård är oftast inlåsta fångar på anstalter. Klintberg gav en mycket mer nyanserad bild, tagen ur verkligheten. Han belyste de problem som finns innanför murarna samtidigt som kritik riktades mot samhällets insatser efter frigivning.

Med emfas på de politiska strömingarna i samhället och hur det påverkar brott, straff och synen på Kriminalvård talade Klintberg klarsynt om sina ämnen. Han talade med egen erfarenhet om den svenska Kriminalvårdens varierande kvalitet och hur vilket fängelse man placeras på  kan göra stora skillnader för den intagne. De få friheter eller fördelar man har som fånge kan lätt tas bort med hänvisning till säkerhet eller andra obskyra skäl.

v-café kriminalvård 13 maj
Foto: Nicklas Lundström

Efter föreläsningen diskuterades bland annat utslussning, återanpassning till samhället och offentlighetsprincipen. Det var breda diskussioner om juridik och brott där de flesta deltagarna bidrog. Effekten av hårdare straff och vad som händer när kommunerna sviker en före detta brottsling var andra ämnen som togs upp. Även representanter från Kriminalvården var på plats och deltog i diskussionen.

Hur Vänsterpartiet kan påverka kriminalpolitiken både på kommunal-och riksdagsnivå under kommande mandatperiod återstår att se, men alla är nog överens om att något behövs göras och att hårdare straff inte löser några problem!

Tips: Jonas Klintberg är även ansvarig utgivare för tidningen Filen (https://tidningenfilen.se/) som är en tidning av och för frihetsberövade. Gå gärna in på hemsidan och läs mer.

Olof Carlstein, Vänsterpartiet

Kopiera länk