Äldreomsorg

Debattartikel i Folkbladet. ”Vallöften är inte populism”

Mona Olsson och Ricardo Olivares debattartikel i Folkbladet den 23 januari, ”Vallöften är inte populism”.

Här är länk till artikeln i Folkbladet.

Läs texten nedan:

Vallöften är inte populism

Det finns få saker som gör Socialdemokraterna i Norrköping så upprörda som att påminnas om de egna löftena från valrörelsen 2014. S gick till val på att införa reformen ”Mina Timmar” som syftade till att öka de äldres inflytande och att en valfrihetsreform utan fri etableringsrätt skulle genomföras i hela kommunen (Framtidskontrakt för Norrköping 2014). Detta kontrakt med väljarna har visat sig vara skrivet i sand. På samma sätt som vi konstaterar att det var ingen tyngd bakom Kontraktets inledningsord: ”Människor far illa av vinstjakten i välfärden”.

Ska vi behöva påminna Lars Stjernkvist om att ni även lovade att: ”Träffpunkter för äldre inrättas för gemensamma måltider och social samvaro” och gjort precis det motsatta, nämligen avvecklat en fungerande verksamhet för våra äldre. Detta är naturligtvis inget annat än ett svek och när vi påminner väljarna om detta kallar S det för populism. Verkligheten är här som alltid socialdemokraternas största fiende. Vänsterpartiet säger nej till förslaget att privatisera äldreomsorgen i Norrköping. Vinstintresset leder fel. När de som bestämmer över välfärden har vinster som sitt mål, kommer de att styra den fel. Norrköping har hittills förskonats från LOV – Lagen om Valfrihet. Nu vill S med Lars Stjernkvist i spetsen införa LOV och därmed fortsätta sin marsch högerut. Socialdemokraterna och småborgarna har kommit överens om att privatisera delar av äldreomsorgen.

Att det finns stora risker för försämrad kvalitet i den gemensamma välfärden för såväl brukare som personal verkar Socialdemokraterna inte vilja bry sig så mycket om. Tillsammans med småborgarna väljer S i stället att skynda på dränering av skattemedel från den offentliga sektorn till den privata; privata vinstuttag görs på skattebetalarnas och i slutänden de gamlas bekostnad. Att införandet av samma reform i andra kommuner har inneburit försämrade anställningsvillkor bekymrar inte heller.

Vad som behövs för att garantera omsorgen i hemtjänst och på äldreboenden är fler anställda med högre löner, bättre arbetstider och mer inflytande över arbetet samt lugn och ro.

Folkbladet debatt den 23 januari 2016

Kopiera länk