Bloggar

Nicklas Lundström – Veckans blogg i NT

Veckans blogg nt NEL

Och här är hela blogginlägget:

Tar kvartetten våldsam islamism och rasism på allvar?

Vi i Vänsterpartiet lyfte på förra kommunfullmäktige två viktiga motioner som Stjernkvist och kvartetten avslog. Den första gällde att införa ”Kungälvsmodellen” som också kallas ”Toleransprojektet” i Norrköpings kommun. Det är en metod för att fånga upp barn och ungdomar som är på väg att driva iväg mot våldsam politisk extremism. Metoden utvecklades efter några nazisters brutala mord på John Hron 1995. Mycket kortfattat går det ut på att dessa elever parallellt med vanlig undervisning får delta i fördjupningar och studiebesök kring just folkmord, rasism och intolerans. Projektet drivs numer i samarbete med Göteborgs universitet och förordas av samordnaren mot våldsbejakande extremism. Det har också visat sig samhällsekonomiskt lönsamt att fånga upp dessa ungdomar innan de börjar ställa till med verklig samhällsskada.

Detta är i dagens Sverige och Norrköping ett livsviktigt arbete. I norden dominerar högerextrem terrorism stort när det gäller politiskt motiverade mord och mordbränder och måste tas på största allvar. Och dessutom har vi ett ökande problem med våldsamma islamister som åker och krigar i mellanöstern. Faktum är att vi vet att några personer med koppling till Norrköping åkt ner och med stor sannolikhet begått krigsbrott i Syrien och Irak. Kommunen har ett ansvar att göra allt vi kan för att stoppa detta även om det sker på annan mark än vår. Och Kungälvsmodellen har precis utvecklats till att också kunna hantera den som är i riskzonen för att hamna i våldsam islamism.

Men kvartetten avslog motionen. Troligen enbart för att det stod Vänsterpartiet på den, så har det tyvärr blivit i norrköpingspolitiken nu. För sakargument var det mycket ont om. Olle Johansson hävdar att ”värdegrundsarbete är rektorernas ansvar” och att kommunfullmäktige inte ska blanda sig i. Det är ett fånigt argument. Toleransprojektet skulle ju bara bli ytterligare ett verktyg som rektorer och lärare kan använda när dom upptäcker sådana tendenser hos eleverna. Att tro att generellt värdegrundsarbete skulle hjälpa en ungdom som verkligen är på glid in i mörkret är rätt naivt faktiskt. För att få en sådan person att vidga sina vyer behövs betydligt mer seriösa och djuplodande åtgärder. Som kommunfullmäktige nu alltså sa nej till, det är något vi kan få anledning att ångra i framtiden.

Men oavsett att just denna motion fick avslag måste den våldsamma rasismen och islamismen bekämpas också på kommunnivå. Den kommunala handlingsplanen mot detta är ett mycket tunt dokument som jag säkert återkommer till. Men vad som saknas där liksom i Norrköping överhuvudtaget är konkreta verktyg för att hantera ungdomar i riskzonen.

Den andra motionen handlade om att ställa krav på kollektivavtalsenliga villkor för dem som kör den färdtjänst som kommunen betalar. Det blev en märklig debatt där socialdemokrater gick upp och argumenterade mot krav på kollektivavtal (!). Dom menade att det är Regionens Trafiknämnd som via Östgötatrafiken gör upphandlingarna och därför kan kommunen inget göra. Till saken här att Socialdemokraterna styr i Regionen också och där väljer att inget göra åt problemet. Men det är klart att kommunen som betalar kan ställa krav på vettiga arbetsvillkor. Och om regionen vägrar – ta då tillbaka färdtjänsten i egen regi! Det ska vara vettiga arbetsvillkor i Sverige och i Norrköping.

För övrigt var det Tragiskt att Riksdagen röstade ja till värdlandsavtalet med NATO. Vi är nu så nära NATO-medlemskap man kan vara. Och låt oss inte glömma att NATO leds av världens största och utan jämförelse våldsammaste krigsmakt. Och att också Turkiet som nu bedriver inbördeskrig mot sin egen kurdiska befolkning nu (nästan) fritt får föra in vapen och trupper i Sverige. Att överge den neutralitets- och alliansfrihetspolitik som tjänat Sverige väl så länge är ett enormt misstag. Inte bara för oss utan också för hela regionen som tjänar på fler neutrala och stabiliserande länder som alla kan tala och förhandla med.

Kopiera länk