Arbetsmarknadspolitik

Debattartikel i NT – Rädda svenskarnas anställningstrygghet!

Debattartikel i Norrköpings Tidningar lördag den 7 november skriven av Nicklas Lundström, Linda Snecker och Emil Broberg.

Rädda svenskarnas anställningstrygghet!

Den som slitit ut sig på fabriken eller äldreboendet under ett helt liv ska inte kunna sparkas utan vidare för att de inte kan hålla samma tempo som i sin ungdom. Den som i butiken eller på sågverket säger ifrån mot farliga arbetsförhållanden eller mobbande chefer ska inte kunna sägas upp utan motiv för att de är obekväma för ledningen.

Det är vad den stora politiska striden om anställningstryggheten i Sverige handlar om. Det är inga småsaker, det gäller varje lönearbetares trygghet och inkomst. En förkrossande majoritet, 8 av 10 svenskar håller med om att anställningstryggheten absolut inte får försämras ytterligare. Snarare borde ju de alltfler otrygga anställningarna, timvikariaten och sms-jobben regleras mycket hårdare.

Därför är det glädjande att Löfvens och Lööfs LAS-utredning trots alla stora ord till slut hamnade i papperskorgen. Det är en delseger för fackföreningarna och Sveriges löntagare. Nästa steg är att se till att regeringen och deras kompisar i Centern och Liberalerna förstår att det inte går att köra över 1,5 miljoner LO-medlemmar. Ett avtal som försämrar tryggheten och som LO sagt nej till ska inte bli lag.

Vi i Vänsterpartiet kommer att göra allt vi kan för att se till att det inte händer. Inklusive att om det behövs väcka misstroende mot Stefan Löfven. Försöker regeringen strunta i vad butiksbiträden, undersköterskor och byggjobbare tycker, sitter den inte kvar. Där går vår röda linje.

Tyvärr ser vi att Socialdemokraterna nu verkar välja att lyssna på de fack för akademiker som är beredda att gå med på försämringar i anställningstrygggheten. Vore man ett arbetarparti värt namnet hade man istället lyssna på de som skulle drabbas hårdast av försämringarna, det vill säga LO-arbetarna.

Lösningen borde vara enkel, särskilt för Socialdemokratin. Låt LO företräda sina medlemmar och förhandla, utan hot om lagstiftning. En fackföreningsrörelse som är fri att förhandla för sina medlemmar har alla möjligheter att hitta en bättre väg fram. Men vi kan aldrig stå stillatigande och se på medan en regering ställer sig på arbetsgivarnas sida och tvingar igenom lagstiftning mot löntagarnas vilja och intressen. Sverige behöver ju fler trygga jobb, inte färre.

Nicklas Lundström (V)
Gruppledare Norrköping

Linda Snecker (V)
Riksdagsledamot Östergötland

Emil Broberg (V)
Gruppledare Region Östergötland

Läs artikeln på nt.se här.

Läs den skannade artikeln nedan:

 

Kopiera länk