Äldreomsorg

Debattartikel – Äldreomsorgspersonalen förtjänar extra lön!

De som jobbar inom Norrköpings äldreomsorg sliter just i detta nu med att hantera den andra vågen av pandemin. En del har själva blivit smittade, många är sjukskrivna och arbetet i skyddsutrustning är tufft. För dem är distansarbete inget alternativ, de måste ut och göra sitt jobb oavsett situation, för utan dem fungerar inte vårt samhälle.

Tyvärr betalar Norrköpings kommun idag de tredje lägst löner till undersköterskorna i hela Sverige. Samtidigt beräknas kommunen i år göra ett överskott på minst 330 miljoner. Mycket är statliga pengar som vi fått just för att klara oss igenom Coronakrisen. Så pengar finns alltså just nu.

Vi tycker att det vore högst rimligt att lyfta fram personalen i äldreomsorgen och ge dem del i det överskottet. De borde få en bonus på upp till 5000 kronor nu inför jul. De har slitit extra hårt under pandemins 2020 och det är verkligen på tiden att de får den uppskattning de förtjänar. Applåder, facebookbilder och hurrarop är långt ifrån tillräckligt, nu är det är dags att ge betalt i kronor och ören.

5000 är ju såklart långt ifrån tillräckligt och vi skulle mycket hellre vilja ha permanenta lönehöjningar, vilket vi också brukar föreslå. Men detta vore ändå något. De omkring 15 miljoner som det skulle kosta kommunen förbleknar jämfört med årets överskott och de gigantiska investeringar som görs i markförvärv och nybyggen. Självklart är investeringar viktigt, men det kanske är dags att investera lite i äldreomsorgen och dess personal också.

På tisdag ska kommunstyrelsen fatta beslut om Vänsterpartiets förslag. Vi hoppas, ja nästan räknar med, att vi får stöd av de andra partierna. Inte minst av Socialdemokraterna. Ingen har väl mage att säga nej till en gest på fem tusen extra i dagens läge? 

Nicklas Lundström och Annika Kaiser, Kommunstyrelsen (V)

Ricardo Olivares och Rahmo Sheeq Aadan, Vård och omsorgsnämnden (V)

Nicklas Lundström, Annika Kaiser, Rahmo Sheeq Aadan och Ricardo Olivares

Läs artikeln på nt.se här

Läs den skannade artikeln nedan:

 

Kopiera länk