Höghastighetståg

Nicklas Lundström: Nya ostlänkenförslagen är ren idioti

Trafikverket har nu på regeringens uppdrag presenterat fyra billigare förslag för nya stambanor i södra Sverige. I alla fyra förslag blir Norrköping av med det centrala stationsläge kommunen har planerat för i ett årtionde.
Vänsterns gruppledare Nicklas Lundström skräder inte
med orden kring förslagen:

–  Trafikverket har ju bara följt uppdraget från regeringen
men att ta bort stationen i Norrköping är ju faktiskt så dumt så att tågen stannar. Utan centrala stationslägen uteblir samhällsvinsterna och de ekonomiska vinsterna nästan helt. Utan de regionala resenärerna från Norrköping och Linköping så skulle huvuddelen av resenärerna på Ostlänkensträckan försvinna. Dessutom skulle det redan sena projektet försenas minst sex år till och allt planeringsarbete och alla investeringar som redan är gjorda skulle vara bortkastade. Detta är så dåligt att jag faktiskt räknar med att förslagen kommer att skrotas och Ostlänken byggas.

–   På Ostlänkensträckan duger det faktiskt med snabbtåg
eftersom det är så pass nära till Stockholm och Linköping. Däremot tycker jag det vore klokt att återigen undersöka såväl verkliga höghastighetståg som andra byggmetoder för resten av stambanorna. Detta är ju en satsning som ska hålla i hundra år. Investeringar i klimatsmart infrastruktur är framtiden och i stort sett alltid enormt ekonomiskt och socialt lönsamma. Dessutom är Sveriges investeringstakt
idag för låg både för ekonomins och klimatets skull. Bygg och bygg nu!

Nicklas Lundström
Gruppledare (V) Norrköping

Folkbladet uppmärksammar, läs här. (kan kräva prenumeration)

Kopiera länk