Arbetsmarknads och vuxenutbildningsnämnden

Rapport från Arbetsmarknads-o vuxenutbildningsnämnden

Vid arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden den 18/3 fortsatte debatten om S och KD:s kraftiga sänkningen försörjningsstödet (tidigare kallat socialbidrag) fått i Norrköping.

Nämnden fick veta att antalet anmälningar till IVO, Inspektionen för Vård- och Omsorg, har tredubblats till 32 st. och antalet klagomål till kommunen mer än fördubblats.

Vänsterns gruppledare Nicklas Lundström sitter i nämnden och kommenterar så här:

–   Jag tycker att S och Kvartettens svar till IVO är riktigt politiker-nyspråk. Dom menar att det inte går att säga så mycket om vad den ”lilla” ökningen av anmälningar beror på. Alla fattar ju att anledningen till att missnöjet skjutit i höjden är att Kvartetten kraftigt sänkt försörjningsstödet och gjort det mycket svårare att  ens ansöka.  

Nicklas ville under mötet lägga en protokollsanteckning som tydliggjorde att vänstern inte delade åsikterna som nämnden framförde till IVO. Detta tilläts inte av nämndordföranden Eva-Britt Sjöberg (KD). Nicklas avslutar:

–   Tyvärr fick jag idag inte skicka med vår åsikt om att sänkningen av försörjningsstödet och särskilt boendekostnaderna var riktigt dåligt. Nu ser det ju ut som att en enig nämnd står bakom det väldigt högervridna svaret till IVO. Det är ju dock ett litet problem jämfört med vad sossarnas och högerns politik inneburit för Norrköpings fattigaste medborgare. Jag tror den här politiken kommer innebära fler utsatta och desperata ungdomar vilket i sin tur riskerar att ge ökad otrygghet och kriminalitet. 

Läs protokollsanteckningen från V här.

Läs yttrandet till IVO här.

 

Kopiera länk