Jämlikhet

Insändare i NT – V ryter ifrån om chefslöner!

I veckan skrev signaturen ”besviken barnskötare” en insändare i NT om allt för höga chefslöner i kommunen. Denne skrev bland annat om hur galet det var att kommundirektören tjänar cirka 135 000 i månaden och
att kommunen anställer allt fler höga chefer och skär ner på
välfärden. Vår gruppledare Nicklas Lundström svarade i lördagens tidning:

V ryter ifrån om chefslöner!

Jag och vänstern håller med insändarskribenten ”besviken barnskötare”. Vi tycker att de högsta chefslönerna i Norrköpings kommun är på tok för höga. Jag förde också precis den linjen när den nya kommundirektören anställdes i januari. Jag tycker att rätt person anställdes men att lönenivåerna för kommunens högsta chefer är orimliga.

Därför har vi också fortsatt driva ett förslag som vi lyfte
redan 2016. Ingen kommunal chef ska rimligen tjäna mer än den högst avlönade och högst ansvarige politikern. Det vill säga kommunstyrelsens ordförande som idag är Olle Vikmång (S) som tjänar över 71 000 kronor i månaden.  Det klarar man sig nog på även som chef. Ingen av de andra partierna tyckte det.

Jag håller också med om att det är fullständigt orimligt att anställa fler chefer samtidigt som man drar ner på välfärdens viktiga arbetare. Sedan 2017 har den styrande Kvartetten (S, C, KD, L med stöd av MP) minskat på antalet anställda i kommunen och mest har man skurit ner på
undersköterskor i äldreomsorgen. Samtidigt har befolkningen och behoven ökat – inte minst bland dom äldre. När fler gamla behöver mer hjälp så är lösningen såklart inte fler chefer utan mer personal.

Det har vi kämpat för i två mandatperioder och jag lovar att vi kommer att fortsätta med det.

Nicklas Lundström, Gruppledare för Vänsterpartiet

Läs artikeln på nt.se här.

Läs den skannade artikeln nedan:

Kopiera länk