• Hem
  • Nicklas Lundstr...
sida

Nicklas Lundström

Den här sidan visar ett urval av blogginlägg. För att följa bloggen gå till nt.se/bloggar/nicklas-lundström

 

Nicklas LundströmNicklasELjuni

(20 april 2017)

Inte ens nya Bollen blir billigt?

Suck. Ibland blir man lite trött. Vänsterpartiet är det enda parti i Norrköping som driver frågan om att bygga billigare hyresrätter. Så att alla ska ha råd att bo någonstans och inte bara dom rika. Vi har lagt massor av förslag om hur man kan göra detta men hittills har inte den ”röd”-blå majoriteten nappat på ett enda.

Och sen läser man då denna artikel i NT. Det gamla studentboendet ”Bollen” vid Nya Parken ska rivas. Och här fanns det alltså planer från norrköpingsbornas egna bostadsbolag Hyresbostäder om att försöka bygga lite billigare. Och det behövs verkligen! Det enda bolaget hittills presterat när det gäller att bygga för vanligt folk är ett fåtal konceptlägenheter i Rambodal – som inte ens får särskilt låg hyra.

Men nu tvekar bolaget. Tydligen ska man istället bygga i stil med ”de engelska radhusen” i närheten. Och vad det betyder behöver man inte ens fundera över. Det betyder att man tänker bygga enbart för höginkomsttagare också där. Arbetare och vanligt folk gör sig inte besvär i den nya ”finare” Norrköping som nu byggs.

Det tycker jag är dumt. Kommunen borde jobba för alla sina innevånare och bygga bostäder också för  pensionärer som inte har miljonbesparingar och unga som vill flytta hemifrån och inte har rika föräldrar.

 

(15 juni 2016)

Planetens viktigaste debatt

Kom äntligen hit till Norrköping när det förra kommunfullmäktige präglades av klimatdebatt. Vänsterpartiet stod såklart i centrum med MP och FI var också pigga medan Kvartetten var väldigt defensiv och Moderaterna helt tysta. Det säger en hel del.

MP hade en helt vettig motion om att Norrköpings kommun bör mäta klimatutsläpp ur ett konsumtionsperspektiv istället för ett produktionsperspektiv. Det är det enda som ger en rättvis bild av hur mycket vi bidrar till den globala uppvärmningen. Vad är då skillnaden? Jo med ett konsumtionsperspektiv så räknar vi in allt vi konsumerar, t.ex. allt det som produceras i Asien och sen importeras hit. Det blir betydligt högre utsläpp såklart – men också de verkliga utsläppen. Stjernkvist och Kvartetten tyckte som vanligt att det verkade svårt och komplicerat. Och som vanligt bemötte vi dem med argument om att andra kommuner gör det. Men gällande miljö, välfärd och rättvisa ligger Norrköping numera alltid efter i utvecklingen. Även om man iofs är ledande när det gäller privatiseringar och att bygga dyra bostäder…

FI hade skrivit en motion om tre vegetariska matdagar i veckan i all kommunal verksamhet. Den motionen stödde inte Vänsterpartiet. Mat, och särskilt kött, är definitivt en stor källa till klimatutsläpp. Men det gäller inte allt kött och dessutom tror jag inte att förbud är en bra väg att gå gällande något så personligt och nära som mat. SMART-konceptet som infördes för kommunal mat under det rödgröna styret är däremot ett riktigt smart (J) sätt att minska klimatpåverkan från måltider. Där ingår som en del att gradvis minska andelen animalier i maten som serveras. Här verkade det dock som att alla ambitioner hade försvunnit och Karin Johnsson (C) verkade nöjd med dagens nivå. Återigen ett tecken på att den helt avgörande klimatpolitiken har avstannat i Norrköping i och med Kvartettens tillträde.

Sedan kom Vänsterpartiets motion om att kommunen bör divestera sig ur fossilsektorn. Det betyder helt enkelt att kommunens sparpengar och pensionsavsättningar aldrig ska investeras i bolag som utvinner eller förädlar olja, kol eller gas. Flera kommuner har redan gjort detta och för politiker som tar den hotande klimatkatastrofen på allvar borde detta vara självklart. Men Lars Stjernkvist och Kvartetten säger nej och gör i vanlig ordning allt för lite åt detta akuta hot. Argumenten är som vanligt att man inte vågar, att det verkar osäkert och att man behöver diskutera mer. Nej, det behöver vi inte. Vi behöver handling och vi behöver det igår. Istället får vi gammaldags fossilpolitik.

I riksdagen kommer i dagarna ett obegripligt mycket större klimatbeslut att fattas. Faktiskt det största som en Svensk regering har att fatta på årtionden, kanske till och med detta århundrade. Det handlar om det statligt ägda Vattenfalls kolgruvor i Tyskland. Dessa gruvor kommer om de säljs vidare att släppa ut lika mycket växthusgaser som hela Sverige gör på 24 år. Läs den där meningen igen. Även en försäljning kommer att innebära en ekonomisk förlust för skattebetalarna. Men om gruvorna och kolkraftverken istället rivs och läggs ner kommer det att vara den absolut effektivaste och billigaste klimatinvestering som är möjlig att göra. Om det trots anpassningen till regeringsmakten finns några klimataktivister kvar i Miljöpartiet, eller för den delen i S, så är detta den enda fråga som ni behöver vinna denna mandatperiod. Det handlar om mänsklighetens framtid.

Minns någon den här?

låt kolet ligga mp

 

För övrigt var det glädjande att vår motion om sommarskola för alla barn bifölls. Eller ja, Kvartetten påstod att den var ”tillgodosedd” men då man gör det vi efterfrågade så blir det ju så och det enda som spelar någon roll egentligen är ju att förslaget blir verklighet.

Självklart har jag också de senaste dagarna tänkt på offren i Orlando, USA som mördades på grund av sin sexualitet och kärlek. IS har sjukt nog försökt ta på sig attacken även om det verkar ytterst osannolikt att dom hade med saken att göra. Den kvinnliga kurdiska gerillan i Syrien, YPJ:s, svar på det var dock väldigt bra.  Dom sa helt enkelt att dom kommer att hissa prideflaggan i Raqqa när IS huvudstad faller.

.

(10 mars 2016)

Lars Stjernkvist blundar för romernaNicklasbloggnotisNT

Lars Stjernkvist blundar för romerna

Här på sin blogg svarar Lars Stjernkvist mig om varför han nuförtiden vägrar ge en enda krona för att romska EU-migranter ska kunna få tak över huvudet. Eller nja, han skriver att han ” i det här sammanhanget avstår jag från att närmare diskutera med V-s Niklas Lundström. Han vevar vilt”. Men han svarar ju indirekt ändå. Och jo, jag vevar kanske, men jag tycker nog att jag träffar alldeles rätt.

Stjernkvist får verkligen vända ut och in på sig själv för att motivera varför han vägrar stötta den volontärverksamhet som tidigare funkat bra med några hundra tusen. Han har nu hittat argumentet att Norrköping har skapat 200 ”enklare boenden för asylsökande” och att romerna bör kunna använda dessa också. Det är såklart nys eftersom att romerna och volontärerna själva säger att dom inte använder de platserna, som för övrigt också är mycket dyrare än alternativet med härbärge. Det borde kommunstyrelsens ordförande vara fullt medveten om eller enkelt kunna ta reda på.

Nästa led i Stjernkvists argumentation handlar om att det skulle vara en ”särlösning” att arbeta med frivilligorganisationer för att hjälpa utsatta grupper (en särlösning som Stjernkvist själv tyckte var bra och anständig förra vintern..). Tja, då torde det nog Stjernkvist behöva gå en kurs i socialt arbete som nästan alltid är effektivast när det utformas precis efter den utsatta gruppens behov. Låt oss ta exemplet hemlöshet som det här handlar om. Den kan grundas i en mängd olika faktorer som exempel: psykisk ohälsa, föräldrar som behandlar sina tonårsbarn illa, olika former av missbruk, att man är en nyanländ flykting eller en misshandlande partner som gör att man måste fly hemmet. I alla de fallen så har vi specialsydda och anpassade lösningar i bästa fall utformade tillsammans med den utsatta individen. Alltså – särlösningar beroende på de särskilda omständigheterna är väldigt bra.

Däremot är det ju så att vi, kommunen, inte har någon som helst laglig skyldighet att hjälpa dessa olyckliga människor med värme och tak över huvudet under vintern. Det är säkerligen inte heller politiskt opportunt att hjälpa till om det enbart är opinionssiffror man är ute efter. Romska tiggare är utsatta för kraftigt rasistiskt hat också i Sverige och det ger inga enkla politiska poäng att hjälpa dem. Risken att tappa röster för att man stänger dörren för just romer är mycket liten.

Men det är likförbannat fel, fegt och omänskligt att kommunen ignorerar medmänniskor i akut behov av hjälp. Särskilt när vi förra vintern såg hur lite som behövdes för att göra en enorm skillnad i dessa människors liv.

 

(11 februari 2016)

LOV – (S)veket mot personalen

Jodå jag kommer att blogga en hel del om LOV de kommande åren.Det finns mycket att säga och det finns en stark opinion att arbeta med för att försöka stoppa beslutet innan det drabbar vår äldreomsorg i full skala någon gång 2017/2018.

Det finns många socialdemokrater som fortfarande strävar mot ett jämlikt samhälle och inte gått på den borgerliga bluffen om att privatiseringar, försämrade arbetsvillkor och lägre löner är den enda möjliga politiken idag. Tyvärr styrs S i Norrköping av två uttalade privatiseringssossar, Lars Stjernkvist och Olle Johansson. Och det var nog också därför S i Norrköping tillsammans med sina borgerliga vänner på KF förra veckan röstade för att privatisera hemtjänsten i Norrköping. Det leder såklart till just försämrade arbetsvillkor och sämre löner.

Det är en privatisering som saknar stöd bland dom som jobbar i äldreomsorgen. För mig är det allra viktigaste skälet att säga nej till privatiseringen att den kommer att innebära att undersköterskor som sliter hårt i hemtjänsten får det sämre. Detta är något vi vet, och som alla de socialdemokratiska fullmäktigeledamöterna också visste när de röstade för privatiseringen den 25 januari.

Det absolut hårdaste slaget som kvartetten nu har utdelat mot personalen är de praktiken skrotat allas rätt att arbeta heltid och rätt till sammanhållen arbetstid. Det är två oerhört bra reformer som Socialdemokratin infört i kommunen men som Stjernkvist nu väljer bort för att få regera med borgarna.

Vi vet från rättsfall från bland annat Umeå att det är olagligt att införa ”rätt till heltid” inom ramen för LOV. Det går helt enkelt inte att säkra heltidskravet inom den privatiserade hemtjänsten. I verkligheten betyder det att det under LOV blir olagligt att garantera att undersköterskor ska kunna leva på sin lön. Det är en riktigt knäpp politik, särskilt om den ska låtsas komma från arbetarrörelsen.

Redan på KS i december lyfta jag Vänsterpartiets kritik mot att kvartetten inte ens skulle kämpa för att också de som arbetade inom den privatiserade hemtjänsten skulle garanteras rätt till heltid och sammanhållen arbetstid. Då fick jag beskedet att man skulle se över saken och återkomma. Det gjorde inte Kvartetten. Inga förbättringar finns med i det färdiga förslaget.

För övrigt är det ju inte konstigt att L (fd fp) och de andra borgarna hyllade privatiseringen i NT. För dom är det ju verkligen en politisk seger, att låta storföretagen göra vinster på dina skattepengar också inom välfärden är såklart en framgång för högern. Nästa steg är att tillåta folk att köpa bättre välfärd eller köpa sig före kön i välfärden, ett system som redan börjat införas. Att Lars Stjernkvist och Olle Johansson hyllar samma beslut med samma retorik är däremot väldigt oroande. För ärligt talat, snart finns det inte någon politisk skillnad kvar mellan borgarna och Socialdemokraterna. Det skulle säkerligen vi i Vänsterpartiet tjäna på men det är något Sverige skulle förlora på och som jag därför inte vill se.

 

(1 juli 2015)

Om Grekland hade varit en bank…

Det är sommar nu och bloggen kommer att också att gå in i ett långsammare semestertempo. Men det händer mycket i vår omvärlds och jag kan inte låta bli att uppröras över det sätt som Grekland behandlas på av både storkapital och media. Detta kommer att bli ett ganska tekniskt och lite långt inlägg men förhoppningsvis ger det vissa nyanser på ett helt folks desperation.

11207618

Det som sägs om Grekland är i huvudsak lögner, dom hade faktiskt mindre välfärdssektor än Europa i övrigt och arbetar i genomsnitt fler timmar per vecka. De oansvariga lån som har tagits är bankernas och tidigare regeringars skuld, inte folkets i stort. (På samma sätt som den svenska bostadsbubblan för övrigt). Mer hos Fria Tidningen.

Åtstramningspolitiken som IMF, EU och ECB kräver för att förlänga lånen är oerhört kass ekonomisk politik. Ett land hämtar sig inte ekonomiskt genom massiva nedskärningar, det gör istället att ekonomin krymper, skatteintäkterna minskar och det blir svårare att betala tillbaka lånen. BNP har krymp med ofattbara 25 %! För den som undrar så lovade IMF och EU att efter deras första påtvingade nedskärningar så skulle arbetslösheten 2012 vara 15 procent. Idag är den 30 procent och för unga 60 procent! Om ni inte tror på mig så lyssna på en nobelpristagare.

Om Grekland hade varit en bank så hade EU räddat den. Detta är faktiskt exakt det man gjort, de stora lån som utbetalats har nästan enbart gått till att rädda utländska bankers dåliga utlåning och inte alls till att stötta investeringar och välfärd. Dagens banksystem är grundproblemet där bankerna lånar ut massor utan att ha reell täckning för mer än några procent av lånen. Detta gör att så fort ett land eller en bank anses tappa förtroende så rasar spekulationsbygget snabbt ihop.

Den politik som ECB, EU och IMF står för har i verkligheten inneburit ett ofattbart lidande för ett folk som inte för så länge sedan hade det som många andra EU-medborgare. Arbetslösheten är utbredd, fattigdomen ökar så till den grad att många är hemlösa och hungriga, Sjukvården har kollapsat och få har råd med grundläggande vård, självmorden ökar brant och det har till och med förekommit Malariautbrott. Denna politik är den politik som EU, finanskapitalet och Sveriges Socialdemokrater tycker är bra. Det håller inte vi i Vänsterpartiet med om. ”Finanskapitalets förluster ska betalas av skattebetalarna. Vinster behåller de själva. Så länge Grekland köpte ut bankerna i EU fick de låna pengar, när de ville betala sina egna pensionärer en rimlig pension fick de nej.”

 

Och i slutänden vad skulle egentligen Löfven och högerpartierna som gillar piskandet av det grekiska folket säga om vi hamnade i samma läge? Det är fullt möjligt, alla vet att vi har en bostadsbubbla i Sverige som skulle kunna spricka och de svenska bankerna skulle då extremt snabbt hamna i enorma problem då dom inte heller har täckning för en bråkdel av de lån som delas ut. Vore det då verkligen klokt att sänka lönerna 10-20%, ta bort anställningstryggheten, chockhöja vanligt folks skatter, sänka pensionerna och införa höga avgifter i hela välfärden? Jag hoppas inte det, en sådan 10-20-årig svältkur vore inte bara fruktansvärd ur ett mänskligt perspektiv utan skulle dessutom krossa tillväxten och investeringarna. Men det är den politiken övriga 7 riksdagspartier idag företräder.

Alternativet står Syriza för. Det handlar om en politik där de rika och bankerna som orsakade problemen får ta en större del av smällen (istället för att komma undan helt som dom gör idag). Det handlar om att inse att ekonomin måste stimuleras om tillväxten någonsin ska kunna ta fart och lån återbetalas. Det handlar med största sannolikhet också om viss avskrivning eller frysning av lån. Men i grunden handlar det också om något annat, ska det vara demokratin som bestämmer över ett lands politik eller ska det vara banker och finansinstitutioner som tvingar alla att föra en orättvis högerpolitik?

För övrigt så har apartheidstaten Israel nu bordat ett svenskt fartyg på internationellt vatten och kidnappat svenska medborgare. Fartyget var på väg med sjukvårdsutrustning och solpaneler till Gaza, en stad som Israel lagt i ruiner, där man mördat 1000-tals innevånare och där man nu inrättat en folkrättsvidrig blockad som fortsätter att skörda offer. Sverige har erkänt Palestina och jag är besviken på att regeringen inte agerar tydligt på piratdådet.

 

(27 maj 2015)

Häromdagen la de borgerliga partierna ett eget förslag om en egen utredning av vinsterna i välfärden som till skillnad från regeringens och vänsterpartiets inte skulle lyfta ett finger för att begränsa miljardvinsterna som görs på våra skattepengar som borde gå till välfärden. SD har nu bekänt färg och tar tydlig ställning för det förslaget och fortsatt högerpolitik och privatiseringar.

11082641

Sverigedemokraterna är inget politiskt mittenpart, en av deras viktigaste frågor är alltså att skydda riskkapitalbolagens stora vinster. En stor majoritet av svenskarna har insett att det är vettlöst att tillåta att privatpersoner gör jättevinster på vår välfärd. Vi vet att det innebär mindre personal i äldreomsorgen och att skolan har havererat sedan friskolorna infördes ser varje människa som vågar öppna ögonen.

Dit hör alltså inte SD som tar strid för att privata finansförmögenheter ska kunna byggas upp av dina skattepengar istället för att gå till fler lärare och bättre mat för våra äldre. Dock kommer dom inte att lyckas, regeringens och Vänsterpartiets förslag kommer ändå att läggas fram för riksdagen och röstar högerpartierna nej så kommer det bli en ännu större valfråga nästa gång. Jag tror inte att svenska folket låter sig luras av vårdföretagarnas och ledarsidornas jättelika lobbykampanjer.

Ska vi på allvar kunna bygga upp en värdig välfärd igen kan vi en slösa en massa skattepengar på att riskkapitalister ska kunna köpa sig ytterligare en villa eller stor båt. Det är inte svårare än så.

För övrigt fortsätter proteststormen mot kvartettens nedläggning av träffpunkterna i Norrköping. Vänsterpartiet stöttar och är en del i den kampen. Jag misstänker att vi rätt snart lär få någon sorts svar från de styrande partierna. Kommer dom att backa för folkviljan eller kanske försöka mildra smällen lite genom att inte lägga ner precis allt?

 

 

13 mars 2015)

Det händer mycket inom svensk utrikespolitik nu och i Margot Wallström har vi äntligen efter 8 år med alliansen fått en utrikesminister som faktiskt vågar stå upp för mänskliga rättigheter. Carl Bildt var en maktens man som alltid prioriterade kapitalets och stormakternas, främst USA:s och EU:s, intressen högst. Den utrikespolitik som bedrevs under honom var menlös blek och följde alltid i amerikanskt ledband. Den nya regeringen har överraskat rejält positivt i sin fristående och värdiga utrikespolitik med Margot Wallström i spetsen.

Vapenavtalet med den fruktansvärda kvinnoförtryckande regimen i Saudiarabien är avslutat. Och Wallström stod upp emot diktaturens kreatur. De näringslivstoppar som ville fortsätta tjäna pengar på att bevaka en av planetens värsta diktaturer och terrorfinansiärer fick nobben, trots att Saudiarabien är en av USA:s närmsta allierade i regionen. De företag som tjänat grova pengar på vapenaffärerna blev upprörda men på lite längre sikt har Sverige bara att tjäna på att stå upp för mänskliga rättigheter. Exemplet Sydafrika kan visa att folk minns vem som verkat för rättvisa, och efter apartheidregimens fall blomstrar relationerna med Sverige. Samma sak kan ske när diktaturerna till slut faller i mellanöstern.

10814665

Men det är inte bara gällande Saudiavtalet som Sverige nu för en självständig och värdig utrikespolitik. Vi såg det också i det efterlängtade och hoppfulla erkännandet av en självständig Palestinsk stat som jag skrivit om tidigare. Med dessa två beslut har regeringen faktiskt gjort Sverige till en verklig kraft för fred och demokrati i Mellanöstern som vi kan fortsätta att bygga på.

Men det skulle absolut finnas mer att göra – jag anser att Sverige exempelvis bör vara tydliga i sitt stöd till Greklands krav gentemot EU och IMF. Ett folk i Europa lider akut nöd och många har inte ens råd till att äta sig mätta – att i det läget fortsätta med en åtstramningspolitik som leder både till krympande ekonomi och ökad fattigdom är direkt kontraproduktivt. Som Hans Linde och Norrköpingsvänsterns Peter Butros skrev om på Svenska Dagbladet Opinion häromdagen bör Sverige också stötta de befriade delarna av norra Syrien. Dessa kontrolleras till stor del av kurdiska organisationer men de har ett imponerande demokratiskt styrelsesätt. Dessutom får många av de folkgrupper som flyr från IS folkmord och Assadregimens terror skydd här, exempelvis yazidier och assyrier.

För övrigt är Aftonbladets ”scoop” om Vänsterpartiets stöd till det Ukrainska vänsterpartiet Brobota skrattretande. NT:s ledarsida hänger såklart på utan att ha den minsta koll på sakfrågan. Faktum är att samarbetet avslutades redan 2012, långt innan inbördeskriget i Ukraina. Och de oberoende revisorerna har inte haft några synpunkter på de ekonomiska transaktionerna. Det hade dock definitivt behövts en stark ickenationalistisk vänsterröst på bägge sidorna i dagens tragiska konflikt. Tyvärr ser vi dock få tecken på det just nu och Brobota kunde inte fylla den rollen. Vänsteraktivister brukar vara internationalister och förföljs på bägge sidor när ultranationalism både av ukrainsk och rysk variant förmörkat människors sinnen. I maj förra året mördades över 40 personer när fackföreningarnas hus brändes ner av fascister…

 

(NT den 23 feb 2015)

En undrar vart kommunen är på väg under det nya sosse-höger-styret? I kväll skulle jag ställa den högst relevanta och aktuella frågan om kommunen vill införa betyg från årskurs fyra till utbildningkommunalsrådet Olle Johansson. Frågan var inlagd i de digitala handlingarna och allt var i sin ordning.

När vi sedan kom till punkt 13 på dagordningen fick vi plötsligt veta att frågan inte skulle få ställas! Tydligen hade presidiet beslutat att det skulle ses som en ”Fråga” och inte den lokala varianten ”spontan fråga” och därmed i sista sekund implementerat en fyra-dagars gräns för när frågor ska ha inkommit. Som min fråga då missar med några timmar, om man tolkar det extremt snålt vilket dom valde att göra. Dock skulle det precis lika gärna ha kunnat anses vara en ”spontan fråga” då svaren var enkla ja och nej-frågor. Det är svårt att se annat än att presidiet eller kommunalråden – som presidiet sade sig ha rådgjort med – inte ville eller vågade ta diskussionen. Sägas ska att under det tidigare rödgröna styret gått bra att få svar på politiska frågor. Om kritiken främst ska riktas mot presidiet eller kvartetten är rätt oklart. Det är hur som helst ett fegt agerande som gjorde att en brännande aktuell fråga inte fick någon demokratisk behandling i Norrköpings kommuns fullmäktige församling. Riktigt illa.

Eftersom behandlingen i KF stoppades så skriver jag om frågeställningen här istället. När det gäller deltagande i experimentet med betyg i fjärde klass har alltså regeringen och allianspartierna öppnat för 100 skolor att delta i en undersökning av effekter av betyg i fjärde klass.

I många kommuner har man från politikerhåll klart markerat att man inte ska delta i experimentet med betyg i fjärde klass. I Norrköping verkar tyvärr den sosse-borgerliga kvartetten med Olle Johansson i spetsen vara öppen för att Norrköpings skolor ska delta. Det var därför jag ställde frågan till Olle Johansson om Kvartetten avser att kommunen som huvudman ska anmäla intresse för att pröva betyg från årskurs fyra.

Enligt skollagen ska dock all skolverksamhet ”vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”. Vilket såklart borde vara en självklarhet när det är våra barns utbildning och framtid det handlar om. Vetenskapssamhället och den beprövade erfarenheten är i mycket hög grad samstämmig om att betyg i fjärde klass saknar stöd i såväl vetenskap och beprövad erfarenhet. Experimentet med betyg i årskurs sex har inte ens utvärderats än!

Vidare är det ur strikt vetenskaplig synvinkel helt irrelevant att delta i detta experiment med betyg från 4:an. Enbart med ett slumpmässigt urval hade något kunnat sägas om effekten på elevernas kunskaper. Helt uppenbart innebär ett urval av skolor på andra grunder (d.v.s. – dom som vill) att resultatet blir felaktigt – med all sannolikhet positivt vinklat eftersom de som genomför det redan är positivt inställda. Och hur som gäller fortfarande de tidigare argumentet – man experimenterar inte med skolbarn, särskilt inte mot bättre vetande inom skolforskningen. Fortsätter Björklunds hittepå-politik inom skolområdet kan vi lika gärna lägga ner all forskning kring skola och pedagogik – politikerna lyssnar ju ändå inte utan gör tvärtemot. Jag hoppas verkligen inte att Norrköping ska haka på den tragiska utvecklingen.

Alla rimliga remissinstanser är emot detta försök: Några exempel är Vetenskapsrådet, Sveriges Skolledarförbund, Lärarfacken, Skolverket, Skolinspektionen, mängder av kommuner som Malmö, Stockholm, Uppsala, Västerås, Umeå och även Linköping är skeptiska. Till och med kommunens egen barn- och ungdomschef Mats Olsson är negativ till experimentet.

Avslutningsvis tycker jag att vi borde diskutera dagens betygssystem överhuvudtaget. Jag är personligen ingen principiell motståndare till alla betyg men: Vi vet att svenska elevers resultat rasar när man jämför internationellt och via nationella prov. Men betygen stiger samtidigt brant uppåt! Det är helt vansinnigt och betygsinflationen i sig beror såklart på friskolesystemet – omotiverat höga betyg har blivit ett konkurrensmedel i kampen om elevpengen. Det är väl verkligen inget vi vill att Norrköpings skolelever ska utsättas för redan från 4:an?

Synd bara att agerandet på gårdagens kommunfullmäktige gör att varken jag eller norrköpingsborna får något svar på frågan.

För övrigt fortsätter apartheidstaten Israel att bygga rekordmånga illegala bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Om västvärlden, och framförallt USA, ville skulle vi kunna sätta ett stopp för vansinnet imorgon och bygga en varaktig fred baserad på en tvåstatslösning.

.

 

(16 februari 2015)

Ställer S i regionen upp för trygga jobb?

Tisdagen 10 februari hade det nya Regionfullmäktige i Östergötland sitt första sammanträde. Det var ett möte som helt präglades av Vänsterpartiets opposition mot den nya majoritetens (S, MP, C FP) politik, eller snarare avsaknad av politik. Hela vår fullmäktige grupp var flitiga i talarstolen medan de flesta andra partier bara skickade fram någon eller några företrädare. Tragiskt nog så är den politiska inriktningen densamma som när det var alliansen som styrde. Mycket få förändringar kommer på tal och såväl den kassa personalpolitiken som privatiseringspolitiken fortsätter. Hade Vänsterpartiet varit med och styrt hade det sett annorlunda ut. Här följer ett referat av fullmäktigedebatten gällande just de anställdas rättigheter och arbetsförhållanden.

Bussförarnas anställningstrygghet

Den viktigaste och tuffaste debatten under dagen handlade om verksamhetsövergång inom kollektivtrafiken. . Varje gång regionens busstrafik upphandlas och en ny utförare vinner sägs all personal upp. Det innebär otrygghet, tystnad och att det till och med kan vara svårt för bussförare att få lån eftersom dom kan få sparken vid varje upphandling. Detta pressar såklart också lönerna och villkoren inom branschen. Vänsterpartiet vill ha anställningstrygghet för Östergötlands bussförare och att krav på att personalen ska följa med till det nya företaget ska ställas i varje upphandling. Detta görs redan på andra håll i Sverige. De styrande partierna S, MP, C och FP verkar inte vara beredda att agera i frågan. Särskilt sorgligt är det såklart om inte Socialdemokraterna agerar, om inte i denna fråga så i vilken fråga ska då ”arbetarpartiet” ta arbetarnas parti? Det är bråttom för redan i vår upphandlas driften av landsbygdstrafiken.

Här finns också en mycket bra debattartikel från kommunal som sammanfattar problemen och lösningarna: https://www.bussmagasinet.se/2015/02/absurd-hallning-fran-sveriges-bussforetag/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=absurd-hallning-fran-sveriges-bussforetag

Städning av vårdlokaler

Revisionen har gett svidande kritik mot städningen i landstingets lokaler. Malin Östh (V) pekade i debatten på huvudproblemet – upphandlingar, splittrad organisation och ständig prispress försämrar såklart städningen och hotar patientsäkerheten. Margareta Fransson och MP försvarade privatiseringarna och hävdade att ytterligare kontroll av städarna är den lösningen. Bara Vänsterpartiet tog ett verkligt grepp om problemet och vågade ifrågasätta privatiseringen. Verksamheten själva säger ju att dom vill anställa egna städare!

Emil Broberg, gruppledare för V fyllde på med argument om att städare också måste få bli en del av arbetsgemenskapen istället för utbytbara varor där den som accepterar lägst lön får uppdraget. Det gynnar hygien och städning men ger också värdigheten och rimliga anställningsvillkor tillbaka till våra städare. Väl vid makten har S och MP visat sig bli väldigt nyliberala och nära de borgerliga partiernas. Här lämnade Vänsterpartiet också in en motion om att ta tillbaka städningen av vårdlokaler i regionens regi – både för patienternas och städarnas skull.

För övrigt är det vansinne att REPO-räntan nu är negativ. Det visar på den orimliga situation som svensk ekonomi hamnat i på grund av den hårdnackade vägran att rucka på överskottsmålen och anti-investeringspolitiken. Det som nu sker är att man hoppas att en översköljning av bankerna med gratis pengar ska leda till investeringar och sysselsättning. Detta har tidigare visat sig vara ineffektivt, det naturliga alternativet vore att det offentliga sköta detta direkt via statsbudgeten. De massiva understödet av banksektorn blir bara en förstärkning av rådande förmögenhetsförhållanden. Detta samtidigt som behoven av investeringar i fysisk och social infrastruktur är enorma. Det är verkligen hög tid att göra upp med de ekonomiska dogmer som är så skadlig både för svensk och europeisk ekonomi.

 

 

 

 

 

Kopiera länk