Tre månader i backspegeln!

 

Det har varit en spännande och hektisk tid att försöka sätta sig in i allt som rör vård och omsorg och hela den sociala sektorn. Måste erkänna att det senare har jag fortfarande inte mycket hum om. Då socialdemokraterna har valt Roger Källs som ordförande i socialnämnden efter Morgan Eklund, så betyder det att jag måste lägga på ett kol där. Roger sitter inte i kommunfullmäktige, så då får jag ta debatten i talarstolen istället. Givetvis är jag assisterad av vår egen Irja Berglund, som är ovärderlig i arbetet.

Irja och Yvonne är mina klippor när det gäller socialnämnden. Min egen Sancho Panza (Ricardo) är en ständig klippa för mig i hela det politiska arbetet.

 

Alliansen fortsätter att fråga ut oss om motiven bakom kommunaliseringen av äldreboendet på Kalkstensgatan. Är det så svårt att förstå att vänsterpartiet inte vill ha några som helst vinster i vården och försöker minimera risken för det? Allt överskott ska tillbaka till verksamheten och skulle det bli ett underskott så tar vi den politiska diskussionen om hur vi täcker det bäst.

 

Då är det annat som oroar mig mer, t.ex. hur vi ska rekrytera personal till vård och omsorg i framtiden. Vi kan ha aldrig så bra omvårdnadsprogram – om ungdomarna inte vill gå där och inte kan tänka sig att arbeta inom vårdsektorn, ja då har vi verkliga problem! Jag tänkte på det när jag var på Ebersteinska gymnasiet och delade ut stipendier till avgångsklasserna. 42 elever lämnade gymnasiet i år, det är färre än tidigare, och ännu färre har valt programmet till hösten. ”Vem ska ta hand om mormor?” är inte bara vänsterpartiets kampanjnamn; det är också en ödesfråga inför framtiden.

 

Det har varit knepigt att ställa om ”tänket”. Jag som alltid varit en förespråkare av effektiv mötestid kombinerat med att omsätta orden till praktisk handling. Jag får nu  finna mig i att sitta i möten medan andra omsätter resultatet i verksamheten. Men om var och en gör vad han eller hon är bäst på så blir det bra i slutänden.

 

Jag skrev en blogg för en tid sedan som handlade om att jag satt vid Strömmen och såg vattnet flyta förbi. Jag reflekterade över ”politiker kommer och politiker går, men Strömmen flyter alltid genom Norrköping som den alltid har gjort”. Nu är det verkligen förändringar här på kommunalrådsenheten. Li Teske slutar och går till PRO istället. Min administrativa sekreterare Helena byter kontor och mp:s kommunalråd har avgått för nya civila uppdrag.

 

Så till hösten blir det en del nya ansikten, men en fördel är i alla fall att jag snart inte längre kan kallas ”Rookie of the year”!!

 

Jag önskar alla en riktigt skön sommar!!

 

/Mona

 (den 2012-06-27)