artikel

Ekonomin är på uppåtgående

”Varifrån Cecilia Ambjörn fått uppgiften om ett överskott i budgeten för 2005 är ett mysterium” skriver Gunnar Axén i NT 12/1 med anledning av en intervju med mig i samband med vänsterpartiets kongress.
Svaret är enkelt, från Riksgäldskontoret.
Enligt preliminära siffror därifrån så blev det ett överskott i statens budget 2005 på 13 miljarder kronor.
Även om utfallet var oväntat positivt, så visar det inte desto mindre att ekonomin är på uppåtgående och att det finns utrymme för reformer.
Det är därför inget överbud att föreslå 200 000 nya jobb i offentlig sektor som vänsterpartiet gör. Tvärtom är det en offensiv satsning som ger många positiva effekter i utbyte.
Med ökad sysselsättning minskar behovet av försörjningsstöd, a-kassa och bostadsbidrag. Fler jobb i denna sektor ger oss också bättre vård med kortare köer, bättre skola med mindre klasser och mind­re dagisgrupper, för att ta några exempel.
Gunnar Axén ironiserar över vänsterpartiets överbud och okunskap och varnar för att en röst på socialdemokraterna kan vara detsamma som en röst på Lars Ohly som finansminister. Hans profetia visar snarare på en bristande verklighetsförankring i den moderata världen.
Posten som finansminister är knappast den mest troliga taburetten som sossarna vill släppa till vänsterpartiet. Men visst har Lars Ohly och vänsterpartiet många goda idéer som även en socialdemokratisk finansminister skulle kunna ta till sig, så långt har Gunnar Axén rätt.

Cecilia Ambjörn

Kopiera länk