Här behövs en ny träffpunkt

I Sveriges mest barnrika område, nämligen Klockaretorpet i Norrköping, finns också över femhundra personer över sextio år.
Av dessa är mer än femtiopersoner åttio år och uppåt. Den här gruppen blir av naturliga skäl bara större för varje år. Därmed måste vi också uppmärksamma de behov den har.

Hemtjänst finns för alla så länge man kan och vill bo kvar hemma. Men det behöver kompletteras med en plats dit äldre – där många är ensamstående – kan gå för att träffa andra människor, för gemenskap runt måltiden eller bara samtala, se på TV eller kanske syssla med en hobby.

Ingen sådan träffpunkt finns längre i Klockaretorpet – den mycket fina och välbesökta dagcentralen i centrum är sedan några år nedlagd. Behovet av den har däremot sannolikt ökat.

En träffpunkt för äldre är ett sätt att skjuta upp flytten till särskilt boende (ålderdomshem) – att social gemenskap betyder mycket för hälsan visar forskningen.

Att äta tillsammans med andra är något som stimulerar matlusten, samtidigt som man för ett litet samtal.

Och så kommer man ut en liten stund och rör på sig för att gå till träffpunkten. Där finns också den sociala omsorgen, dvs man saknas av övriga besökare om man inte meddelat att man inte kommer.
En träffpunkt för äldre och andra daglediga är snart ett akut behov i Klockaretorpet!

Monica Hagberg,
Ricardo Olivares
Vänsterpartiet
i Norrköping

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.