Om kollektivavtalskrav vid upphandlingar

Kollektivavtal har en central roll i svensk arbetsrätt. Genom att en facklig organisation kommer överens med en arbetsgivare om en lägsta nivå för löner och andra arbetsvillkor skapas trygghet och stabilitet på arbetsmarknaden. Dessa faktorer utgör, tillsammans med andra faktorer, en konkurrensfördel i det långa loppet.
Nu ökar handeln med tjänster över nationsgränserna. Det finns en uppenbar risk för dumpning/sänkning av löner och andra arbetsvillkor. Försämringar hotar för löntagarna. Stabilitet och trygghet hotas, konflikter kan bli vanligare.

Det är därför viktigt att även kommuner gör vad man kan för att förhindra en sådan utveckling. För närvarande är rättsläget oklart. Men frågan är så pass viktig att vi inte kan invänta en långsam juridisk process. Norrköping bör föregå med gott exempel och införa ett krav, i våra inköps- och upphandlingsrutiner, på att svenskt kollektivavtal ska ingå.

Vi föreslår att kommunen i sina inköps- och upphandlingsrutiner skriver in ett krav på att svenskt kollektivavtal ska ingå.

Norrköping den 27 februari 2006.

Lotta Heelge (v)

Torbjörn Björlund (v)

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.