Protestera mot fotbolls-VM:s bordeller

Den 9 juni är det dags för avspark i fotbolls-VM i Tyskland. Med bestörtning har vi tagit del av planerna på att ge fotbollsentusiasterna möjligheten att köpa sexuella tjänster på bordeller som planeras i närheten av fotbollsarenorna. Enligt engelska tidningsartiklar beräknas minst 40 000 kvinnor att föras in i Tyskland eller lockas med arbetstillstånd i EU.

Sedan 2002 är det lagligt med prostitution i Tyskland. Att tjänster av sexuell karaktär tillhandahålls organiserat, som en ren affärsverksamhet, är en effekt av denna legalisering.

I Berlin, där finalen spelas, har en bordellägare just avslutat bygget av en stor bordell nära stadion. I Köln tillhandahåller myndigheterna ”performance boxes”, ett slags carport-liknande moduler för lättillgänglig sex. I Hamburg samarbetar polisen med bordellägarna för att hålla en stabil prissättning på de sexuella ”tjänsterna”.

Det måste vara i fotbollens intresse att inte förknippas med prostitution, trafficking och inhuman människosyn.

European Woman’s Lobby skrev i oktober en brådskande motion för att försöka hindra bordellerna. Dess tyska medlemsorganisation, Deutscher Frauenrat, har skrivit till tyska fotbollsförbundet och spelarna liksom till politiska instanser för att kräva ett ställningstagande.
Men varken Svenska fotbollsförbundet eller Svenska riksidrottsförbundet vill agera. Svenska Fotbollsförbundets informationschef Jonas Nystedt säger att förbundet inte kommer att agera, då man ser det som Riksidrottsförbundets uppgift. Karin Mattson, ordförande i Svenska Riksidrottsförbundet, tycker att bordellplanerna är ”bedrövliga”, men menar att Fotbollsförbundet har ansvaret.

I Piteå pyr det däremot som vanligt. Kommunen, kvinnojouren, Manliga nätverket och stadens fotbollsklubbar uppmanar till kraftiga protester mot sexköpen.
Och kvinnoorganisationer, fotbollsföreningar landet runt går till storms mot byggandet av bordeller i anslutning till sommarens fotbolls-VM i Tyskland.

Gör som dom – protestera mot fotbolls-VM:s bordeller

Vi riktar några frågor till Svenska fotbollsförbundet och Svenska riksidrottsförbundet:
• Vad tänker ni göra för att medverka till att få stopp på prostitutionen?
• Vad tänker ni göra för att få stopp på kopplingen mellan prostitution och fotboll?
Vi förväntar oss ett svar från er i god tid före fotbolls-VM

Kerstin Hildebrand, ordförande, Vänsterpartiet i Norrköping
Elin Melander, Ung Vänster, Norrköping
Rodi Ailert, oppositionsråd, (v), Norrköping

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.