Borgerligheten vill strypa facket

Det är mindre än ett halvår till valet. Ställningen mellan de politiska blocken väger i nuläget jämnt. Det kommer att bli en strid över mållinjen.
Det gäller att vi på vänsterkanten vinner den. Grundläggande rättigheter står på spel. Rättigheter som riskerar att konkurrensutsättas och privatiseras med en borgerlig regering. Det ”nya arbetarpartiet” moderaterna har, tillsammans med sina allierade, många förändringar på gång, som på sikt kommer att strypa den fackliga styrkan.

Den borgerliga alliansen eller ska vi säga Lönesänkaralliansen vill bland annat:
• Höja avgiften i a-kassan med upp till 300 kronor per månad.
• Slopa avdragsrätten för avgift till a-kassan.
• Slopa avdragsrätten för fackavgiften.
• Sänka ersättningsnivån från a-kassan till 65 procent.
• Att den arbetslöse ska tvingas ta jobb till 80, istället för 90 procent, av dagpenningen.

Förslagen slår mot hjärtat av fackföreningsrörelsen och den fackliga a-kassan. De borgerliga framställer arbetslösheten som ett individuellt problem som i grunden beror på att människor är lata och lever för gott på a-kassa. De arbetslösa pressas mot fattigdom och tvingas ta jobb med löner långt under de framförhandlade avtalen. Samtidigt minskas antalet medlemmar i facket med orimligt dyra fackavgifter. Borgerligheten vill strypa facket långsamt och försvårar med sina förslag anställdas möjligheter till kollektivavtal och lagstadgade rättigheter. Resultatet blir ytterligare maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel.
Detta har vi drygt fyra månader på oss att förhindra. Första maj var starten för en gemensam kamp mot borgerligheten och dess försämringar av arbetsrätten. Kamp lönar sig!

Lotta Heelge, distriktsordförande (V) Östergötland
Isa Yalman, ledamot av kommunfullmäktige (V) Norrköping

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.