Harlekinen ska inte slå ut Filmstaden

Kultur och fritidsnämndens ökade satsning på film innebär en breddning av kulturutbudet i Norrköping. Det förstärker bilden av en kultur- och evenemangsstad med bredd. Symfoniorkestern och Stadsteatern vänder sig framförallt till en äldre publik. Filmen vänder sig i större utsträckning till en yngre publik.
Kommer vi då att konkurrera med SF Bio/Filmstaden? Mitt svar är nej. Det handlar om skilda produkter. SF visar amerikansk film och i någon mån svensk, det vill säga sådan film som man (i Sverige) kan tjäna (stora) pengar på.

Den kommunala kvalitetsbiografen visar film från andra kultursfärer. Tysk, italiensk, spansk och fransk film till exempel. En satsning på sådan film innebär alltså också en satsning på europeisk kultur. Men också film från till exempel Brasilien, Indien, Kina och andra utvecklingsländer. Det vill säga all den kultur som inte är amerikansk eller inhemsk.

Att tillgängliggöra och synliggöra den kulturen i Norrköping bidrar också till att utveckla vår stad. Till exempel ges möjligheter att se och höra kinesisk, latinamerikans, tysk och arabisk språk och kultur för de som vill. Det är filmfestivalen Flimmer ett bevis för.

Kommunala biografsatsningar är inte heller något ovanligt varken i Sverige eller andra Europeiska länder. Det är tyvärr bara i miljonstäder som film från ”främmande länder” har marknadsekonomisk lönsamhet.

Givetvis finns, som alltid, undantag. Vart femte år kanske Frankrike gör en, även i Norrköping, kommersiellt gångbar film. Då kan och ska Filmstaden givetvis visa den.
Kommunen ska inte visa ”Amelie från Montmartre” om Filmstaden gör det. Lika lite som kommunen ska visa Titanic eller Star Wars. (Annat än som en del i en pedagogisk verksamhet.)

Det finns alltså ingen anledning varken för borgarna eller SF Bio att vara oroliga. Mer marknadsföring av filmkonst i Norrköping kan till och med på sikt ge större underlag och lönsamhet för SF Bio.

Rodi Ailert, ersättare (v) i Kultur- och fritidsnämnden

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.