Vänsterpartiet vill ha ett solidariskt samhälle

Sommaren håller på att ta slut. Och det innebär i år att, samtidigt som alltfler av oss nu så småningom får lov att återvända till våra invanda dagliga rutiner, så slår nu valkampanjen in för fullt.
Stadens torg kommer snart att fyllas med lokalpolitiker som fördelar valflygblad. Nyhetsrapporteringen och tidningarnas debattsidor kommer alltmer att domineras av de olika politiska partiernas utspel inför valet. Kortare vårdköer, frysta fastighetsskatter, guld och gröna skogar utlovas nu till höger och vänster.
I sin senaste betraktelse ”Fem minuter” efterlyser Karl-Åke Bredenberg i stället en öppen redovisning av de olika tävlande partiernas ”ideologiska stomme”. På så sätt skulle var och en kunna dra sina egna slutsatser om framtiden.
Det är en mycket bra tanke!
Tänk om vi till slut skulle få reda på att de flesta av dagens folkpartistiska profiler (till exempel vår egen lokala förmåga Mathias Sundin) helt uppenbarligen tror att samhällsnytta uppnås bäst genom ordning, reda, kulturkanon, tvång och allmän disciplinering av undersåtarna.
Tänk om moderaterna öppet berättade hur mycket offentlig välfärd de egentligen tänkt avskaffa eller avgiftsbelägga under den kommande mandatperioden. Eller tänk om centerpartiets ordförande öppet förkunnade att hennes parti inom en snar framtid ska läggas ned, just på grund av brist på någon säregen ideologisk stomme.
Och tänk om miljöpartiet någon gång skulle bestämma sig för en förutsebar färdriktning när det kommer till välfärdspolitiken.
Tänk om socialdemokraterna skulle tvingas minnas sitt eget partiprogram, även under de tider då de styr i landet. Och så finns ju vänsterpartiet, som av Karl-Åke Bredenberg beskrivs som en varg i fårskinn.
Men den som vill ta reda på samtliga partiers ”ideologiska stomme” skulle ju också kunna göra sig besväret att läsa partiprogram och funderar en stund själv över denna läsning.
Hade Karl-Åke Bredenberg gjort detta och läst vänsterpartiets handlingar i stället för att lite slentrianmässigt avdammat det gamla kommunistiska spöket, jo, då hade han kanske noterat att vänsterpartiet faktiskt helt öppet och tydligt deklarerar en ideologisk profil.
Den kan sammanfattas så här: Vi vill ha ett rättvist, solidariskt och mångkulturellt samhälle.
Och just detta gör att vänsterpartiet inte behöver låtsas som om det kommande valet handlade om att bedöma vilket lag som är bäst på att samverka på bekostnad av de egna profil- och hjärtefrågor.
En röst på vänsterpartiet är helt enkelt en röst på vänsterpartiet, och inte en röst på någon allians.

Henning Süssner (v)
Norrköping

henke-s.blogspot.com

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.