Rimligt att ge män och kvinnor samma villkor

Som alla vet finns en klyfta mellan kvinnor och män lönemässigt, så även inom vår kommun. Vi har en stor andel kvinnor i låglöneyrken i personalen.
Kommunen är en stor arbetsgivare och som sådan både kan och ska vi påverka löneutvecklingen.
Från vänsterpartiet har vi i vår lokala valplattform lyft fram att vi vill minska löneklyftorna mellan kvinnor och män. Målet är naturligtvis att eliminera skillnaderna.

Tyvärr är det en bra bit kvar till dess men vi måste ju börja någonstans. Ett sätt att göra det är genom att ge de som tjänar mindre ett större lönepåslag. När man ger alla samma procentuella lönepåslag gör det att de som har en högre lön från början får en större löneökning i kronor och ören vilket istället ökar löneskillnaderna.
Vi vill istället att de som tjänar under 18 000 kr/mån ska få en procent mer i lönepåslag. Det skulle minska löneskillnaderna rent allmänt men framför allt mellan könen eftersom kvinnor utgör en stor del av de som tjänar lägst.
Män och kvinnor ska också ges samma tillgång till social service, kultur och trygga stadsmiljöer. Det kräver ett medvetet och aktivt arbete. Genus- och jämställdhetsanalyser ska göras inför alla beslut där konsekvenser och alternativ blir tydliga.
Inom förskolan och skolan behandlas pojkar och flickor olika enbart beroende på kön och det ger dem olika förutsättningar och möjligheter. Det är fel och vi måste arbeta aktivt för att sprida kunskap om detta.
Vi vill att Norrköpings kommun ska erbjuda samma villkor för kvinnor och män. Allt annat är orimligt.

Cecilia Ambjörn, Kommunstyrelseledamot
Lotta Andersson, kommunfullmäktigeledamot
Vänsterpartiet i Norrköping

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.