Bra stämning på medlemsmötet

Igår hade Vänsterpartiet Norrköping ett historiskt medlemsmöte, men också ett väldigt roligt medlemsmöte. Vi valde för första gången i historien ett kommunalråd, eller i alla fall föreslog en kandidat för kommunfullmäktige att välja. Grattis Kerstin Hildebrand!

Förutom detta valde vi dessutom in ledamöter i kommunstyrelsen och kommunens valberedning. Vi beslutade även, med stor enighet, att ställa oss bakom det politiska program som arbetats fram tillsammans med samarbetspartierna i överenskommelsen.

Detta program utmålas av moderatledaren Jörgen Rundgren, enligt NT, som "ett riktigt vänsterprogram" Det verkar som vi har all anledning att vara nöjda med överenskommelsen. Genom programmet har vi satt stopp för vinstutdelande driftsformer inom exempelvis äldreomsorgen. Vi har även drivit igenom att det ska nyanställas personal inom skola, vård och omsorg och flera initiativ till att göra kommunen till en ännu bättre arbetsgivare. Bland dessa finns ett förslag om att prova förkortad arbetstid inom kommunala enheter, satsa på lågavlönade grupper och att ett jämställdhetsperspektiv ska beaktas i alla politiska beslut.

Även om vi har gått tillbaka i valet har den politiska situationen ändå inneburit att vi har gått framåt i politiskt inflytande. Vi kommer under kommande mandatperioden ha en historiskt unik situation där vi har ett fullständigt politiskt samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och där vi har ett eget kommunalråd. Vi har dessutom, enligt vår veteran Sven Nordlöf, för första gången på 60 år, en riksdagsledamot från Norrköping. Grattis även Tobbe Björlund!

Stämningen på medlemsmötet var mycket god och stämningen inom partiföreningen är överhuvudtaget väldigt trivsam. Valnederlaget i riket verkar inte ha haft några negativa psykologiska följder utan det verkar snarare som att den borgerliga regeringen kastat mer eld på brasan. Partiet medlemmar glöder av ännu mer engagemang och nya medlemmar strömmar till i en strid ström. Människor som, upprörda av valresultatet, vill sluta upp i en effektiv opposition mot borgarna för att vrida samhället åt vänster.

Inte undra på att människor känner sig upprörda eller lurade. Till årets valrörelse finns ingen motsvarighet i lurendrejeri och fula metoder. Det är ett märkligt politiskt klimat vi befinner oss i då Moderaterna kan gå ut i en valrörelse och kalla sig för "det nya arbetarpartiet" och uppfattas som trovärdiga av en stor mängd väljare. Samma Moderater som under hela 1900-talet har motarbetat alla reformer som haft som syfte att göra situationen bättre för vanligt folk; allt från allmän och lika rösträtt till kortare arbetstid.

Det blir alltmer tydligt vilken stor roll media spelar i politiken, kanske framförallt i valtider. Media har sedan flera år tillbaka bistått den borgerliga alliansen i att stärka bilden av de fyra spretiga borgerliga partierna som ett trovärdigt regeringsalternativ och tagit varje chans man haft till att visa på oenighet mellan den socialdemokratiska regeringen och dess samarbetspartier. Men den politiska plattform som vi har kommit överens om i Norrköping är ett exempel på hur bra samarbetet kan fungera mellan partierna på politikens vänstersida.

Även om vi nu har en bra situation i Norrköping där vi kan vara med och påverka politiken åt vänster så är vi i hög grad begränsade av vad borgaralliansen driver för politik på riksplanet. Därför måste vi ta tillvara allt engagemang till att bedriva en kraftfull oppositionspolitik mot borgerligheten, för att garantera att högerstyret bara varar i dessa fyra år.

 

 JOHN BERTILSSON

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.