Fri entré på museerna är en klassfråga

Av tradition är det i första hand högutbildad medelklass som njutit av museernas samlingar, och fört traditionen vidare till sina barn. Genom reformen med fri entré lockades nya grupper in till museerna. Nu vill den borgerliga regeringen stänga porten i ansiktet på dem. Man visar även på detta område sitt rätta ansikte. Klasspolitikens ansikte.

Reformen resulterade i en ökning av antalet besök på 159 procent. 2,9 Miljoner nya besök! Det slopade inträdet har gett nya grupper den skjuts som behövts för att få dem att ta klivet in i museisalarna. Till de värdefulla samlingar och konstskatter som alla faktiskt är med och äger. På många ställen har tomma salar nu blivit levande mötesplatser.


Liksom allmänna bibliotek är museerna en viktig kunskapskälla för oss alla. Kunskap gör oss bättre rustade att möta en hård värld och konkurrens. Det är väl det borgarna vill förvägra oss.

En jämlikhetsreform kommer nu att krossas, om vi inte protesterar.

 Arbetarnas bildningsförbund (ABF), har startat en namninsamling mot avskaffandet av den fria entrén. Jag uppmanar alla att gå in på webbplatsen www.frittmuseum.se och protestera.

Rodi Ailert, gruppledare, Vänsterpartiet Norrköping

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.