Reflektioner från Norrköpings första vänsterpartistiska kommunalråd

Tre veckor som kommunalråd. En spännande tid. Så många nya människor att träffa och lära känna. Så många politiska frågor att ta ställning till. Tiden räcker inte riktigt till.

Vi samverkar i en koalition med socialdemokraterna och miljöpartiet. Med en politisk överenskommelse i 71 punkter som grund. Fem  kommunalråd med olika ansvarsområden och med olika politisk ideologi. En ny och omskakande erfarenhet. Vi kan inte längre driva våra egna frågor, söka stöd för dem och om vi misslyckas, bara dra oss tillbaka. Kanske reservera oss. Vi måste verkligen sträva efter hitta gemensamma utgångspunkter, kompromissa och till slut gemensamt besluta hur vi ska göra. Vi har haft många diskussioner i den nya kommunalrådsgruppen om hur vi ska arbeta tillsammans, hur vi ska lösa frågor där vi inte har lika uppfattning. Och hur vi ska agera för att våra olika politiska ståndpunkter ska leva men ändå samordnas till en gemensam linje. Inte alltid så enkelt.

Och det är det viktigt att vi hittar former i vårt eget kommunalpolitiska arbete. Att vi tillsammans jobbar för att våra hjärtefrågor får genomslag.

De här veckorna har jag deltagit i KS-beredningen, som innebär att vi finns med i början på de politiska frågor som så småningom kommer upp i kf. Det ger oss möjlighet att påverka politiken från början i alla frågor. Det är också nytt för partiet. Men det gör frågan om information, delaktighet och demokrati så oerhört viktig. Vi måste hitta former för att jag som kommunalråd hela tiden förankrar frågorna i partiet och framförallt i kf-gruppen. Det nya är också att vi i alla nämnder kommer att delta i beredningen av alla ärenden från förta början. Ett faktum vi måste lära oss att hantera så att vi har ett inflytande i politiken.

Vi har också en politisk sekreterare till stöd i arbetet. Ricardo Olivares har börjat arbeta och vi ägnar mycket tid till hur vi ska planera arbetet så att han både blir ett stöd för mig som kommunalråd och för alla förtroendevalda. Tillsammans ska vi verkligen försöka arbeta så att alla kamrater finns med i beslutsprocesserna.

Två kommunfullmäktigemöten har jag upplevt. Den 6 november blev en liten rysare då den borgerliga alliansen tog strid om ordförandeposten i kf, men tack och lov misslyckades. Sd-ledamoten lade ner sin röst. Därför blev Irene Lindén (s) vald. En kupp som inte bådar gott inför framtiden. Även på kvällens kf-möte (27 november) tvingade alliansen fram en votering. Denna gång i ett ärende om upphandling av driften i ett äldreboende. Den här gången röstade sd-ledamoten med alliansen och Irene fick utnyttja sin utslagsröst. Vi får se hur det går med budgeten på kf-mötet 18 december. Alliansen har visat färg, och på det mötet finns båda sd-ledamöterna på plats. Det är ingen angenäm situation att detta i mina ögon odemokratiska parti finns med i ett demokratiskt organ. Vi behöver fundera tillsammans i partiet hur vi ska förhålla oss.

Ytterligare en ny situation är att vänsterpartiet genom mig på ett helt annat sätt än tidigare fått möjlighet att kommentera politiska frågor i tidningarna och i radio och TV. Vi fick bra utrymme i tidningarna i samband med budgetpresentationen. Och jag har tillsammans med Stefan Arrelid från mp debatterat budgeten med Mattias Sundin från fp i Kanal Lokal. Har ju inte direkt nån vana med TV-debatter, men vi bör ju ta alla tillfällen att föra ut samarbetspartiernas gemensamma politik. Visa att vi är duktiga på att styra kommunen. . 

Kerstin H

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.