Riksdagsledamotens rapport

en liten resume av den senaste tiden i riksdagen och lite vad som komma skall.

 
Hallå kamrater!

Ett livstecken igen. Februari månad har varit både lugn och hektisk. Första veckan var ju "plenifri", vilket innebär att vi inte har några utskottsmöten eller debatter i kammaren. En bra ordning som ger oss Riksdagsledamöter chansen att göra saker på "hemmaplan".  Jag var uppe i Stockholm ett par dagar i alla fall. Vi i Arbetsmarknadsutskottet, tillsammans med Lasse O., passade på att besöka Byggnadsarbetarförbundet och ta emot ett besök av SKTF, kommunaltjänstemännens fack. Givande besök som skapar bra kontakter och kanske att framtida samarbete. På fredagen var jag med på en "turne´" i Norrköping tillsammans med kamrater som hanterar bl.a. arbetsmarknadsfrågor. Vi besökte ett par olika ställen. Bra besök och också en del media, Folkbladet gjorde (faktiskt!) en artikel.

V. 7 var mer hektisk. Utskottsmöten, olika besök och rush hem redan på onsdagskvällen. Orsaken var naturligtvis att jag ville vara med på Sven Nordlöfs begravning på torsdagen. En fin ceremoni, förnämligt ledd av Kerstin H., och ett värdigt farväl till en av de största kämpar det här partiet haft. På kvällen hade vi ett bra medlemsmöte i Norrköping som besöktes av Kalle Larsson, med diverse bra diskussioner om hur vi ska forma arbetet och politiken i framtiden.

V. 8 är ju sportlovsvecka nere hos oss, men inte i Riksdagen. Nästa plenifria vecka är v. 10, alltså inne i mars. Blir väl ett slags "sportlov" för oss. V. 8 var för min del fulltecknad. Palestinaplanering på tisdagen, vi åker ju några stycken till Palestina i mitten av april, med projektgruppen. På onsdagen var det dags för debatt om Arbetsmiljöfrågor. Ett betänkande från utskottet som skulle behandlas. Vet inte om någon av Er hade tillfälle att följa det på TV. En ganska bra debatt där borgarna blir trängda. De har inte så många svar, stackarna. Jag lyckades reta upp utskottets ordförande, Catharina Elmsäter-Svärd (hon deltog inte i debatten), så pass att hon kom fram till mig efter voteringen och ville förklara en massa saker. Ett gott betyg för oss tycker jag. En uppgift i vår oppositionsroll är ju faktiskt att alltid påpeka Alliansens och regeringens tillkortakommanden. På torsdagen besökte vi i AU-gruppen Arbetslivsinstitutet, som ju ska läggas ned. Mycket intressant och givande. Frustrationen har väl övergått till resignation mer nu, men det finns all anledning att följa utvecklingen. Forskningen om arbetslivet kommer att ta mycket stryk. Lördagen tillbringade jag i Värnamo. Var mötesordförande på Jönköpingsdistriktets årskonferens, vi är ju inne i den perioden nu när alla årskonferenser genomförs. Mellan v. 8 och v. 12 genomför alla distrikt sina årskonferenser, så det är många PS-ledamöter och Riksdagsledamöter som far kors och tvärs i landet denna period.

Den vecka vi nu är inne i har innehållit bl.a. besök på Lantbrukarnas Riksförbund, nästan halva Riksdagsgruppen var med. Trevligt och informativt, Östergötland är ju ett stort jordbrukslän. Men, även diskussioner om framtida "tillväxtbranscher", som biogas och turism, där bönderna kommer att spela en viktig roll. Idag, 1 mars, ska jag delta i en debatt om idrottsfrågor är det tänkt. Jag sitter ju som ansvarig för de frågorna i min egenskap av ersättare i Kulturutskottet. Kan bli besvärligt att hinna med. Den ligger sist i kväll, och jag behöver hinna med ett tåg som inte går allt för sent. I värsta fall kan Siv Holma, som är ordinarie och också ordförande i utskottet, få ta över den debatten. Vi har ett gott samarbete och en god stämning i hela gruppen, inställningen hos de flesta går ut på att vi ska hjälpa varandra. Hon ska vara kvar till morgondagen och kan alltså delta. Ett besvär, finns inte så många annars, är kommunikationerna. Vi har jättebra förbindelser med Norrköping, men inte dygnet runt, så lite styrd är man ju av tågtiderna. det blir mycket resande så det gäller att försöka minimera olägenheterna så mycket man kan.

Det var väl allt för den här gången. Ser fram emot lite mildare väder, våren får gärna komma nu när sportlovet är över. Vi går mot ljusare tider, kamrater!!

Ha det bra!

Tobbe

Torbjörn Björlund
Riksdagsledamot (v)
[email protected]

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.