Månaden som gått

Vår riksdagsman skriver kortfattat vad som har hänt den senaste månaden i riksdagen och just runt krig hans uppdrag.

  

Hej igen!

Sitter och kopplar av lite efter 1:a majfirandet här i Norrköping. Tänker skicka en rapport igen över den senaste månadens händelser. Vad passar då bättre än att göra det med ett väl genomfört 1:a-majfirande bakom sig.

Under april månad har det hänt en hel del. Palestinaresan toppar naturligtvis, men jag återkommer till den.
I förra rapporten var jag ju på gång både med utfrågning med Kulturutskottet och en debatt om arbetsrätten samma dag. Tycker nog att båda sakerna gick bra.  Inga kioskvältare något av det men en "bra dag på jobbet".
Sista lördagen i mars var jag sedan med på partiföreningen i Finspångs årsmöte. Ett väl genomfört och med god stämning. Vi har ju verkligen hållit ställningarna i Finspång efter valet, så det känns skönt att verksamheten fortskrider. Samma problem som alla våra partiföreningar att hitta folk till styrelse m.m. men en trygg och bra verksamhet.

V. 14 var plenifri och dessutom påsklovsvecka. Lite lugnare tempo, välbehövligt.

Var trots detta uppe i Stockholm på tisdagen över dagen för att vara med på ett viktigt möte på Arbetsmiljöverket. De är minst sagt, irriterade på regeringens neddragningar i deras budget. Med det de beskrev som problem blir det svårt att hålla en bra verksamhet igång. Farhågorna finns naturligtvis att vi kommer att märka av i form av sämre arbetsmiljöer och kanske även fler arbetsplatsolyckor. Vi hoppas naturligtvis att vi ska klara oss ifrån det men farhågorna finns att det är detta som kommer att bli resultatet av nedskärningarna. Resten av veckan jobbade jag hemifrån och försökte också förbereda påskhelgen. Eftersom yngste sonen fyllde år på påskdagen så var det inga problem med att hitta saker att göra. Försökte också förbereda olika saker inför den stundande Palestinaresan. Ds-möte som avslutning på helgen, på annandagens kväll.

 
V. 15 åkte jag upp till Stockholm tidigt på tisdag morgon. Jag hade nämligen en PRAO på ingång som jag skulle möta tidigt på morgonen på Riksdagen. Karolina Danestig, en tjej från Linköping som går i åttan ville komma och genomföra sin PRAO hos mig, något som man naturligtvis ställer upp på. Om någon känner igen efternamnet så stämmer det, Karolina är barnbarn till vår förra Riksdagsledamot, Britt-Marie Danestig. Britt-Marie bor numera uppe i Stockholm och kommer förbi Riksdagen då och då för en fika och ett snack. Passade då naturligtvis bra med att Karolina kunde genomföra sin PRAO hos mig. Kul också med ungdomar som faktiskt är intresserade av politik. Under veckan fick Karolina vara med på flera saker. På tisdagen var vi bl.a. och lyssnade på Fugelsang och de andra astronauterna som besökte Riksdagen för att återlämna den svenska flagga som varit med uppe i rymden, Spännande, men fruktansvärt amerikanskt!

Kan vara lite svårt ibland även om jag tycker att det är oerhört intressant med rymden. På onsdagen hader vi först ett seminarium om arbetsrätt innan vi träffade PLO:s representant i Sverige för en lunch. Naturligtvis som ett led i förberedelserna inför resan till Palestina. Intressant, och bra, att få en liten lägesrapport innan resan. Man vet inte alltid vad som händer därnere och det är bra att försöka vara förberedd. Torsdagen innehöll bl.a. presentinköp inför resan, ett seminarium om biblioteksverksamheten tillsammans med vår lilla Kulturutskottsgrupp och en engelskalektion. Jag har väl nämnt att jag får privatlektioner i engelska? En bra sak att ha med sig. Speciellt när man ska röra sig ut i världen och det har jag förstått att det kommer jag att göra några gånger under mandat-perioden- Eftersom jag "lämnat över" Karolina till Kalle Larsson inför fredagen kunde jag med gott samvete åka över till Uppsala och James och Inger på torsdagskvällen. Därifrån skulle vi nämligen ta oss till Arlanda tidigt på fredag morgon (den 13:e!!) för att anträda resan till Palestina.

Hela vecka 16 tillbringades alltså i Palestina. Flyget och inpasseringen till Palestina gick överraskande bra. Veckan som helhet var mycket bra, men intrycken är mycket frustrerande. Du som vill veta mer om själva resan är välkommen att gå in på min blogg; http://torbjorn.bjorlund.riksdagsvanstern.org . Där hittar Du en fylligare beskrivning av resan.

Som sagt, man blir skakad av hur situationen är, och det ger intryck som sitter för resten av livet. Turligt nog har vi mycket bra kamrater nere i Palestina, som tar väl hand om oss. Vårt projekt har nu medel för 2 år i taget, hoppas vi, så det kommer att vara fler besök både fråm dem och oss. Vi återkommer i frågan. Lite absurt var det dock när vi kom hem, vi blev hämtade skönt nog av Kerstin Hildebrands man Pelle på Arlanda på natten 20 mars.

När vi passerar söder om Stockholm fastnar vi i den största poliskontroll jag någonsin sett. De hade spärrat av hela E4:an, tog in alla bilar för kontroll. Vi var övertygade om att det var någon rymning från Hall eller något jättestort rån eller något. Men, det var årets största nykterhets- och körkortskontroll. Kändes som att vara flyttad tillbaka till Palestina med alla dessa check-points och soldater överallt. En märklig känsla! Måste ha varit ett par hundra poliser igång. En välbehövlig vila under helgen följdes av en hektisk

 

v. 17. Möte med Symfoniorkesterns i Norrköping ledning vid måndag lunch, detta som ett led i den "turné" som jag och Lollo Malmström gör över länet i egenskap av östgötar i Kulturutskottet. Har säkert berättat om det förut. Upp till Stockholm tisdag morgon för de sedvanliga tisdagsmötena. Eftersom regeringen släppt sin Vårproposition veckan innan när jag var i Palestina var jag lite "akterseglad" i diskussionerna på gruppmötet som mest rörde vårt eget "våp-förslag", men komsnart in i handlingarna och fick en god uppfattning om hur vi tänkt. En bra motion med mycket (v)-profil. Bra inför 1:a-majfirandet att redogöra för. Onsdag förmiddag var det debatt om diskriminering i arbetslivet, ett betänkande som AU processat när jag var i Palestina. jag hade dock hunnit med att skissa på våra reservationer innan jag åkte. En sedvanlig debatt med borgare som alltid "vill vänta och se" inna man tar ställning. Det är ofta så, de väntar in regeringens svar och går sedan på det. Torsdagen innehöll ett intressant besök på Nordiska Muséet med Kulturutskottet på förmiddagen och ett extra gruppmöte om våp:en på eftermiddagen. Normalt hade jag åkt hem på torsdagskvällen, men eftersom jag var uppsatt på en interpellationsdebatt på fredagen stannade jag kvar.
Interpellationsdebatten mot Littorin, Arbetsmarknadsministern, handlade om Samhall och deras resurser. Littorin är svår att debattera mot, han är hal som en tvål. Håller gärna med och är oerhört trevlig, men avslutar alltid med att vidhålla den gamla intjatade retoriken om "utanförskap", "arbetslinjen" och vikten av fler jobb. Eftersom debatterna är upplagda så att minstrarna alltid ska ha sista repliken kan de ofta vara lite mer "bombastiska" i sin sista replik, och det är något som flera använder sig av. Littorin är en mästare på det. Efter den förmiddagens debatt drog jag hem för att försöka få¨lite välförtjänt, tycker jag själv i alla fall,. vila. V
V. 18 som vi nu är inne i har börjat väldigt bra. Det är en plenifri vecka så jag ska försöka hinna ifatt lite här hemma också. (Mina 2 ohängda tonårsgrabbar är inte världsmästare på städning om man säger så!) En trevlig valborgsmässoafton här hemmavid, där jag fick möjlighet att se grabbarnas musikframträdanden i fritidsgårdens regi och en sedvanligt upplyftande 1:a-majdemonstration idag har gett lite energi tillbaka. Hoppas vädret nu håller i sig så man kan få uppleva lite vårkänslor. Gör gott om man behöver ladda batterierna lite grann.

Tills vi hörs igen, ta vara på Er. Försök att hitta lite kraft till kommande bataljer. Till Er som jag inte såg på barrikaderna idag; jag hoppas vi ses vid nästa tillfälle. Vi behöver samla alla krafter för att jobba stenhårt mot denna arbetarfientliga regering. Gån nu nu ut och njut av den kommande våren!

Ha det bra!

Tobbe Björlund
"Din röst i Riksdagen

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.