artikel

Första maj tal av Torbjörn Björlund, riksdagsledamot.

Kamrater och mötesdeltagare!

För drygt 3 månader sedan regnade fortfarande granaterna över Gaza. Vi var många, många som gick ut på gatorna och skrek ut vår vrede över det katastrofala övergrepp israelerna genomförde mot en i princip försvarslös palestinsk civilbefolkning.

  

Första maj-tal 2009

Kamrater och mötesdeltagare!

För drygt 3 månader sedan regnade fortfarande granaterna över Gaza. Vi var många, många som gick ut på gatorna och skrek ut vår vrede över det katastrofala övergrepp israelerna genomförde mot en i princip försvarslös palestinsk civilbefolkning.

Reaktionerna var starka från hela omvärlden. Tyvärr fanns det också några som inte vågade reagera alls. EU och USA gjorde halt, mumlade om en konflikt mellan två parter och försökte  ställa sig i skymundan för att dölja den alliansliknande verksamhet de sedan länge haft med Israel. Ett stöd som pågått länge och som inte alltid försökt döljas. Några skumögda debattörer och politiskt engagerade försökte flytta fokus och prata om terrorister i Hamas och Hizbollah-flaggor i demonstrationstågen. Det lyckades de inte med!

Vi får inte låta frågan om Palestinas befrielse gömmas undan någonsin. Vår uppgift måste hela tiden vara att arbeta med solidaritetsarbetet för att världen aldrig ska glömma de övergrepp och den terror som Palestinas befolkning utsätts för.

För i skuggan av kriget i Gaza och med fortsatt intensitet så bygger israelerna ut bosättningarna på Västbanken. Senast häromdagen kom beskedet att det byggs 60 nya hus utanför Östra Jerusalem i syfte att ytterligare avskärma staden från Västbanken. Israelerna bygger fortfarande på den mur som skiljer palestinier från sina fält och åkrar och från varandra. Fortfarande finns det otaliga check-points över hela Västbanken som kontrollerar och vidmakthåller det apartheidsamhälle som skapats. Vår uppgift är att se till att detta aldrig göms undan. Att vi ständigt påminns om situationen därnere för att påverka opinionen  Tillsammans måste vi faktiskt se till att drömmen om ett fritt Palestina någon dag blir verklighet!

Idag har vi en delegation från PPP i Palestina på besök. Vi säljer lite material för att samla in pengar till det projekt vi genomför från östgötadistriktets sida. Köp något!

Årets insamling under första maj går i år till "Ship to Gaza". Lägg ytterligare en slant till det!

 

Kamrater och mötesdeltagare!

 

Om en dryg månad har vi val till EU-parlamentet. Där behövs det folk som säger ifrån och som inte accepterar diktat från EU-byråkratin, som granska EU med kritiska vänsterögon och som inte lägger sig platt för de EU-positiva ja-sägarna.

Så länge Sverige är med i EU kommer Vänsterpartiet att göra allt vi kan för att påverka. Vi kommer att rösta emot förslag som ger EU mer makt, men också rösta för en politik som är bra utifrån vår socialistiska, feministiska och ekologiska grundsyn.

I EU är marknaden allt. I fördraget, EU:s grundlag, är frihet för kapitalet och företagens vinstintressen överordnat fackliga och sociala rättigheter. Det såg vi i praktiken i samband med Laval-målet då EU:s domstol ansåg att facket stridsåtgärder för att försvara "Den svenska modellen" och våra kollektivavtal strider mot företagens rätt att tillhandahålla tjänster. Detta måste ändras! Det är nödvändigt att EU:s fördrag ändras så att sociala rättigheter ochg fackliga rättigheter överordnas marknadens frihet. Det visar inte minst de allt starkare fackliga och även sociala protesterna runt om i Europa.

Det finns mycket att kritisera inom EU. Jordbrukspolitiken, fusket med skattepengarna m.m. Inte minst är EU ett gubbvälde med gubbiga värderingar. Man vill nu bestämma över föräldraförsäkringen – eller "mammaledigheten" som det kallas inom EU. Om förslaget går igenom innebär det för svensk del att vi backar i tiden, mammorna blir hemma mer med barnen och papporna mindre. Så vill vi inte ha det!

Vänsterpartiet behövs i EU-parlamentet! Vi vill följande saker:

  • Sänk parlamentarikernas arvoden
  • Försvara och utveckal den svenska föräldraförsäkringen
  • Stoppa fusket med EU-bidragen
  • Försvara den svenska modellen på arbetsmarknaden
  • Bekämpa gubbväldet i EU
  • Kämpa för en rättvis klimatpolitik
  • En solidarisk flyktingpolitik istället för murar runt våra länder
  • Skicka fler EU-kritiker till Bryssel

Därför är det viktigt att vi skickar fler Vänsterpartister till EU-parlamentet!

 

Kamrater och mötesdeltagare!

 

Vi ser idag hur allt fler jobb försvinner i Sverige och hela världen. Den kapitalistiska krisen rasar och vi har nog inte nått botten än. Ska man behålla jobben och skapa fler jobb krävs en offensiv ekonomisk politik där man vågar investera i välfärden och i framtiden. Vi vill bygga ut järnvägar, öka kvaliteten i välfärden, få en bättre skola och ge människor möjligheten att öka på sin välfärd. Det gör vi genom att ge också de lite fattigare, t.ex. pensionärerna, bättre villkor. Vi tar ansvar för framtiden och visar att det finns hopp och möjligheter att ta oss ur det förtvivlade läge som många människor hamnar i som en följd av krisen

Regeringens version av jobbsatsningar handlar om att skapa jobb genom försämringar av villkoren på arbetsmarknaden och lönerna, trots att bevisen saknas att en låglönesektor skulle ge fler jobb. Även om det skulle kunna vara så vill vi inte ha jobb som är väldigt lågt betalda och som också innebär sociala och hälsomässiga risker. Det innebär nämligen att alla andra får betala för vad företagets dåliga produktivitet gör mot oss medborgare, eller så lämnar man en stor andel människor i sticket så att de blir arbetande fattiga, som i USA. Detta vill vi inte ha och det är vårt budskap till regeringen.

Vi vill ha fler och också bättre jobb! Det är kärnan i vår politik och också ett klart budskap till våra väljare som står i klar kontrast till den politik "det nya arbetarpartiet moderaterna" står för! Kärnan i vår paroll i år; "Fler jobb, bättre jobb"!!

 

Tack!

 

Kopiera länk