artikel

Förakt för demokratin

Dagens folkomröstning borde inte ha genomförts. Irländarna har redan sagt nej en gång till exakt samma fördrag som de röstar om idag. Nu tvingas Irland rösta på nytt.

    
Idag går irländarna till valurnorna för att rösta om Lissabonfördraget för andra gången. Lars Ohly kommenterar:
 
– Dagens folkomröstning borde inte ha genomförts. Irländarna har redan sagt nej en gång till exakt samma fördrag som de röstar om idag. Nu tvingas Irland rösta på nytt. Folken i Frankrike och Nederländerna har redan röstat nej till i stort sett samma fördrag. Då gjorde man några kosmetiska förändringar och körde sedan igenom fördraget utan att folken fick säga sitt. Sättet som Lissabonfördraget pressats igenom på visar ett förakt för demokratin hos EUs styrande eliter, säger Lars Ohly.
– Dagens EU saknar folklig legitimitet. Det demokratiska underskott som det ibland talas om är gigantiskt och ökar för varje manipulation som eliten använder. Irlands folkomröstning minskar legitimiteten ytterligare. För att återfå EU-medborgarnas förtroende skulle EU behöva förändras i grunden. EU behöver mer social rättvisa och sysselsättningspolitik och mindre överstatligthet och nyliberal dogmatism. I ett demokratiskt EU måste medborgarnas beslut respekteras, säger Lars Ohly.

Kopiera länk